Снимка: архив, Reuters
fallback

Членовете на каталунското правителство начело с премиера Карлес Пучдемон единодушно одобриха и подписаха късно снощи указ за провеждане на референдум за независимост на 1 октомври, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Указът нарежда формирането на избирателна комисия, която да подготви вота.

Това стана буквално час след като парламентът на автономната област одобри закон за провеждането на такъв референдум. В този орган привържениците на отцепването имат мнозинство. Малко преди провеждането на вота опозиционните депутати напуснаха залата.

Централното правителство в Мадрид обяви, че няма да позволи провеждането на референдума, защото той влиза в противоречие с конституцията на Испания, която дава право единствено на националните власти да свикват такъв плебисцит.

Днес кабинетът в Мадрид се събира на извънредно заседание по въпроса. Още снощи премиерът Мариано Рахой се обърна към Държавния съвет на страната с искане да изрази отношението си към гласувания вчера от каталунския парламент закон, съобщи АП, цитирайки неназован правителствен служител. Той казал още, че правителството ще оспори закона пред конституционния съд.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

Стойков/Стоичков/ е за независимоС на БарцИУОна....

18

Анонимен

преди 6 години

Някои висшестоящи ще се облажат от автономията изглежда.

17

колелото на историят

преди 6 години

Правителството действа подмолно и нагло със заплахи,глоби и всякакви подобни форми на плащане и репресии срещу каталунците.Вместо кралят да направи една силна обединителна реч, да ги накара да се почувстват горди и неразделни, и да гласуват с не в мнозинство (Рахой не може,защото е корумпиран и без обаяние), те им играят мръсни номера. Със заплахи не става,най-много да осъмнат с гражданска война.

fallback