Шиндзо Абе. Снимка: архив, Reuters
fallback

Японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже Ин се споразумяха да работят съгласувано за налагане на нови, по-строги санкции на Северна Корея, предаде ДПА. Двамата лидери разговаряха в кулоарите на Източния икономически форум в руския град Владивосток.

Абе и Мун заявиха, че ще настояват Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, предвиждаща налагане на Пхенян на "най-тежките досега санкциите, включително прекъсване на петролните доставки", съобщи в Сеул говорител на президента, цитиран от агенция Йонхап.

Oще по темата

В Токио японският премиер каза пред журналисти, че повтарящите се провокативни действия на Северна Корея са безпрецедентна и много сериозна заплаха, съобщи агенция Киодо.

Абе и Мун заявиха също, че ще поискат от Китай и Русия да подкрепят новите санкции.

В подготвена от САЩ проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН се предлага замразяване на авоарите на севернокорейския лидер, петролно ембарго за Северна Корея, забрана на текстилния износ от КНДР и наемане на нейни работници в чужбина.

Напрежението около ядрената програма на Пхенян доведе до решение за инсталиране в Южна Корея на още четири пускови установки на американската противоракетна система ТХААД. Вчера десетки южнокорейци протестираха срещу разполагането им близо до тяхното градче. Стигна се до сблъсъци с полицията, съобщава се за ранени. Жителите на района, където трябва да бъдат монтирани установките, се опасяват, че това ще превърне домовете им в основна мишена в случай на нападение от страна на Пхенян. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Правете си вие атомни бомби. Не разчитайте на друго.

14

помнещ

преди 6 години

До анонимен 1 " спрете се господ ще ви накаже " Преди да затрие някой , господ му взимал ума ! Така че процеса е започнал !

13

Анонимен

преди 6 години

До Долу Ким! Чи то в С.Корея . няма комунистическа партия .Има Работническа партиа .И си забравил,живеят в пещери и ядат и пясък .

fallback