Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните, изнесени от генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш, че през последния половин век броят на природните бедствия се е повишил в пъти, отговарят на реалните данни от Международната база данни за бедствията. Според тях през 1970 е имало 65 климатични бедствия, а 2016 – 295. Тук обаче е много интересно как се дефинират точно климатичните бедствия.

Това каза в ефира на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria експертът по управление на околната среда и ресурсите и управляващ партньор в denkstatt България Боян Рашев.

"Те се дефинират по няколко показателя – да има 10 или повече жертви, да има 100 или повече пострадали, един от тези два показателя трябва да бъде изпълнен, за да имаш природно бедствие. Третият и четвъртият показател са много интересни – трябва да бъде обявено извънредно положение или да бъде поискана международна помощ. Това всъщност няма нищо общо с природата и зависи от действията на човека", посочи още той.

"Днес има много повече международни фондове за помощ, отколкото преди, като всеки би поискал помощ. Също така научаваме много по-лесно за бедствията – ако например 1970 стане наводнение в Конго, това трудно ще се разбере", коментира госта в студиото.

"Тоест цялата тази статистика е доста изкуствена", категоричен бе Рашев

Но има една друга цифра, която, интересно защо, Гутиереш не споменава – през 1970 има 308 хил. жертви на климатични бедствия, докато през 2016 те са 7 300, допълни управляващият партньор в denkstatt България.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 5 години

Хаха, добре, гледаме как в следващите 10 години всичко си е нормално :D

6

_

преди 5 години

Всички станаха експерти в тая област...

5

Анонимен

преди 5 години

Така е! Глобално затопляне има. Затова плащаме всяка година, а и не само ние, за вредни емисии. На кой ги плащаме , никой не знае. Защо плащаме- за да се борим с парниковия ефект, а той горкия ако го нямаше средната на земята щеше от 15 да е минус 18 градуса по Целзий и тогава жална ни майка.