Снимка: архив Reuters
fallback

Президентът Доналд Тръмп обмисля да намали броя на визите за културен и работен обмен, които се издават най-вече на летни работници и студенти. Всяко лято около 8 хил. български студенти пътуват към САЩ.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров разговаря с управителя на агенция за студентски бригади Иво Борисов, за да разбере какво се случва в сектора.

Борисов заяви, че не очаква програмите да бъдат ограничени или да свършат, дори сезонът за записванията вече е стартирал.

"Няма конкретна официална информация нито от Държавния департамент на САЩ, който регулира програмата, нито по който и да е друг официален канал за промени в настоящия сезон".

Управителят обясни, че наемането на студенти се случва в региони на страната, където има много силен туристически сезон и винаги е било проблемно позициите да бъдат заети от американски такива заради краткия период, през който имат право да работят.

"Програмата има сериозната подкрепа както на спонсориращите я организации в САЩ, така и на местния бизнес там, също и на двете Камари на Конгреса, като широката обществена подкрепа ни кара да вярваме, че бригадите ще продължат", уверен е Борисов.

Пред Bulgaria ON AIR застана и Боряна Борисова, която 2 години подред работи в САЩ - в Синсинати, Охайо. Тя е заемала позиция за продажби на бейзболен стадион на Red's и е категорична, че отново ще се върне на бригада в американската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 6 години

"Бригадите имат широка подкрепа в САЩ, категоричен е управител на агенция за бригади", това гласи подзаглавието, значи е изгодно за американските работодатели - нашите студенти не им струват много, най-вероятно. А доколко е изгодно на нашите студенти, това вече те си знаят. Най-много да отидат дотам и да не се върнат! То в повечето случаи и затова стават студенти, и публично си го признават. Знам ли, може и по-добре да са там!

28

Анонимен

преди 6 години

Смисълът на студентските бригади в САЩ е американците да си имат евтини сервитьори, набрани всред шампионите по математика, физика, биология, химия и т.н. от цял свят. По тоя начин хем те получават евтина интелигентна и работлива работна ръка, хем се възпрепятства развитието на конкуренцията.

27

Анонимен

преди 6 години

Не си губете времето със сащ, долара в момента е най евтин, дори от еврото, ще ви скъсат задниците от бачкане и нищо няма да изкарате. В европа е в пъти по лесно да си намерите работа, не се иска виза, билетите са супер евтини и е много по близко. Бях в Америка, сега си бачкам в Европа и не намирам някаква разлика с америка, единствено, че за едно лято се скапах от бачкане и всичките ми спестявания отидоха да си върна борчовете за билет и програмата

fallback