Снимка: Reuters
fallback

НАТО има намерение да продължава диалога с Русия, но при пълно запазване на задълженията си за защита на своите съюзници, заяви в италианския град Римини генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Ние ще продължим усилията за изграждане на диалог с Русия, но никой не трябва да се съмнява в готовността и в решимостта на НАТО да защитават своите съюзници. Цялата наша защита има изключително отбранителен характер и се отличава с пропорционален подход и прозрачност“, подчерта Столтенберг.

Той допълни, че алиансът не иска стълкновения с Русия, която нарече най-големия и най-важния съсед на НАТО. Столтенберг отбеляза, че той лично винаги е вярвал в конструктивния диалог с Русия в името на мирното съвместно съществуване съгласно нормите и правилата на международната общност.

Същевременно Столтенберг обвини Русия, че е подкопала стабилността и сигурността в Европа посредством агресивното си поведение, предаде Франс прес.

"След Студената война ние работихме активно, за да изградим стратегическо партньорство с Русия. Но агресивното поведение на Русия подкопа стабилността и сигурността в Европа", каза той и припомни, че Русия продължава да дестабилизира Източна Украйна, където има конфликт, отнел живота на 10 000 украинци и "това е променило страшно много контекста на нашата сигурност".

В Римини Столтенберг разговаря с италианския министър на външните работи Анджелино Алфано, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Какъв отбранителен съюз сте бе неноормалници от нато! Кадафи ли ви нападна, че разрушихте държавата му. Или Милошевич? Вие сте най обикновени терористи.

16

Анонимен

преди 6 години

АМИ АКО РУСНАЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ТОЗИ ДИАЛОГ? ТОГАВА СТОЛТЕНБЕРГ ЩЕ ВОДИ ДИАЛОГ С БАБА СИ.ЩОТО ТО НА ВСЕКИГО ОМРЪЗВА ДА ВОДИ ДИАЛОГ С *** О ТИ.

15

факт

преди 6 години

Путин изби десет хиляди християни украинци,нападайки суверенна държава.Утре може да реши че законното българско правителство,избрано от народа е поставено от Запада,за да застраши Русия,да нахлуе в България и да избие десет хиляди българи,да анексира Варна и Бургас.да изгони българите от домовете им.Диалог с Русия да,но дотогава повече войски на съюзниците ни от НАТО в България.

fallback