Снимка: БТА
fallback

Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената (на границата с Мексико), заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на митинг в конгресния център във Финикс, в щата Аризона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той отново се нахвърли срещу медиите с думите: "Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии" и да разкрием ролята им в подбуждането на насилие.

"Единствените, които дават платформа на групите, всяващи омраза, са самите медии и фалшивите новини", заяви Тръмп, цитиран от ДПА. "Те не съобщават фактите, те не искат да съобщят, че аз се изказах твърдо против неонацистите, белите супремасисти и Кей Кей Кей (Ку Клукс Клан)".

"Онова, което се случи в Шарлотсвил, удари в сърцевината на Америка и тази вечер цялата тази арена единодушно осъжда негодниците, които всяха омраза и извършиха насилие", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

Той обаче много бързо насочи гнева си към медиите: "Открито призовах да бъде излекувано единството и да има любов" веднага след събитията в Шарлотсвил, но думите ми бяха изтълкувани погрешно".

Президентът бе остро критикуван и от републиканци, и от демократи, защото не назова неонацистите и други групи, всяващи омраза в първата си реакция на протеста в Шарлотсвил на 12 август и защото каза, че вина за насилието носят и двете страни, напомня АП.

Тръмп се изказа на митинга след като вицепрезидентът Майк Пенс и други оратори призоваха за единство.

Извън конгресния център във Финикс станаха спречквания между привърженици на Тръмп и протестиращи. Кметът на Финикс Грег Стантън бе помолил Тръмп да отложи политическия си митинг, за да даде време за помирение след събитията в Шарлотсвил, посочва АП.

Протестиращи срещу Тръмп до конгресния център скандираха: "Срам, срам, срам" и "Не на Тръмп, не на Кей Кей Кей, не на фашистки Съединени щати". Негови привърженици отвърнаха с викове: "Постройте стената".

В конгресния център не отиде никой от двамата сенатори от Аризона - Джон Маккейн и Джеф Флейк, посочва Ройтерс. Губернаторът републиканец Дъг Дюси посрещна Тръмп на летището, но не присъства на митинга.

Визитата на Тръмп е първата му в Аризона като президент, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Тръмп е надеждата на хората срещу либералния комунизъм .давай Тръмп!

15

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 12То пък "американците"(вероятно говориш за узурпаторите на името "Америка" на континента за име на своята държава, но който е научен да граби, заграбва всичко) като са едни умници... Че нали президентът е "най-добър" от всички! Щом той е "ограничен", то редовите янки, какви са? Виж им етническия състав, наследствеността, кой как е дошъл на територията на САЩ и ще ти стане ясно, че не си чел достатъчно...или говориш по наръчник.

14

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 14Изобщо на САЩ постепенно, а особено при Тръмп, се случва нашата поговорка: "В заем брашно тъпкано се връща". То не бяха кървави майдани и преврати с убийства на законни държавни лидери и възбуждане на цунами от емигранти към Европа, гранични стени, диверсии, хакерски атаки, фалшиви, откровено лъжливи новини, махленски клюки за чуждестранни ръководители. Плебейска история! Сега всичко им се връща с космическа скорост. По другата поговорка "Волът рие, рие и на главата му пада".

fallback