Снимка: Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун разпореди да се увеличи производството на бойни глави за балистични ракети и ракетни двигатели с твърдо гориво. Той говори при посещение в научен институт на националната Академия за военни науки, съобщи официалната агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

Още по темата

Напрежението около ядрената и ракетната програма на Северна Корея нараства все повече през последните месеци. През юли Пхенян извърши под наблюдението на Ким Чен Ун два опита с междуконтинентални балистични ракети, след които обсегът на оръжията му изглежда вече обхваща голяма част от американския континент, отбелязва Франс прес.

Вашингтон и Пхенян си размениха заплахи, после тонът леко се смекчи, но тази седмица САЩ и Южна Корея започнаха годишното си общо военно учение, което Северът винаги осъжда като репетиция за нахлуване на негова територия.

Експертите не знаят дали Северът вече притежава технология за връщане в атмосферата на изстреляните бойни глави, без да се разрушават. Пхенян уверява, че е разработил такава. Той заплаши да изстреля ракети в близост до американския остров Гуам в Тихия океан, но впоследствие заяви, че ще изчака.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън приветства вчера "равнището на сдържаност", което проявява Северна Корея след наложените й от ООН нови, по-сурови икономически санкции.

Той изрази надежда, че въздържането от ракетни изпитания и ядрени опити е знак за волята на Пхенян да започне преки преговори с Вашингтон "в даден момент в близко бъдеще". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase