Снимка: БТА
fallback

На четиримата мароканци, които се явиха днес в испанския Национален съд като заподозрени за атентатите с 15 жертви в Каталуния, бяха повдигнати обвинения в убийства с терористичен характер, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Четиримата заподозрени са подведени под отговорност за принадлежност към терористична организация, убийства с терористичен характер и притежание на експлозиви, заяви източникът.

Очаква се съдията, разследващ атентатите, тази вечер да реши дали да ги остави в ареста. Прокуратурата настоява те да останат там.

Двама от заподозрените казаха пред съдията, че местен имам е бил идеологът на екстремистката клетка, извършила атаките и планирала още по-мащабни атентати, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки съдебен източник.

Абделбаки Ес Сати, бивш имам в град Рипол, откъдето били повечето от членовете на клетката, загинал при експлозията в къща в нощта преди атентата с микробус в Барселона, докато групата подготвяла експлозивите за извършването на по-голям атентат.

Само един от четиримата заподозрени призна днес, че е бил част от 12-членната клетка. Мохамед Хули Шемлал, на 21 години, каза пред съда, че групата е подготвяла атака срещу паметници в Барселона, а имамът е имал намерение да се самовзриви.

Заподозреният Дрис Укабир призна пред прокурора, че е наел микробусите, с които бяха извършени нападенията, но смятал, че те ще се използват за местене на багаж от жилище. Според цитиран от АП съдебен източник 27-годишният Укабир отрекъл да е част от терористичната клетка. Той обяснил, че първоначално казал пред полицията, че документите му били откраднати от брат му Муса Укабир от страх.

Третият с повдигнати обвинения е 27-годишният Мохамед Аяла, притежател на автомобила Ауди, използван в атака в Камбрилс, а четвъртият - Салх ел Кариб, приятел Дрис и управител на магазинче за телефонни разговори в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Таню

преди 6 години

Оставете го на "грижите" на майката на онова австралийче, дето го търсеха. Тя ще ви понаучи, откъде се почва да се къса такъв един ментално kaстриран индивид. Ех,едно време са ги бесили за чепките и народа публично е идвал да добави по нещо към креативността на реконкистата... Сега, политкоректни. Блях!

11

Анонимен

преди 6 години

"Очаква се съдията, разследващ атентатите, тази вечер да реши дали да ги остави в ареста."Чакайте малко, да не би да искате да ми кажете, че съществува вариант да ги пуснат под гаранция? АХАХХАХА АХХА Евроид иотите не спират да ме изумяват всеки път.

10

Храни куче да те лае

преди 6 години

Пуснали ги в Европа, хрантутят ги, отнасят се с тях като с равни, а те за благодарност ще трепят невинни хора и ще унищожават паметници на културата!Ще повярвам, че повечето мигранти са почтени и добронамерени, когато те по своя инициатива създадат собствени отряди за издирване, обезвреждане и разстрел на подобни терористични групи!

fallback