Снимка: БТА
fallback

Предполага се, че имам, чийто дом е претърсен като част от разследването на двете смъртоносни атаки с превозни средства в Испания, е радикализиращата сила зад клетката от младежи. Подозира се също, че той е загинал при експлозия, свързана с нападенията.

Испанската полиция обискира дома на имама, за който се смята, че е радикализирал нападателите от Барселона и Камбрилс, предава британският телевизионен канал Sky News .

Твърди се, че имамът Абделбаки ес Сати е водач на терористична клетка и отговорен за насърчаването и насочването на терористите, които извършиха нападенията в Барселона и Камбрилс.Мюсюлманският духовник е видян за последно във вторник. Властите заявиха, че той е на около 40 години. Полицията разглежда и вероятността, той да е убит при експлозията в Алканар, която се случи в сряда.

Местни хора казаха, че той е започнал да преподава в джамиите в района на Рипол през 2015-та година. Според тях, той е бил активен в местната мюсюлманска общност. Никой от местните не е смятал, че той преподава радикална версия на исляма.

Полицаят е пожелал анонимност, за да разкрие подробности по новите подозрения около имама Абделбаки Ес Сати. Служители на неговата бивша джамия в северния град Рипол, който той напуснал внезапно през юни, днес осъдиха атаките в Барселона и съседния морски курорт Камбрилс.

Ръководителят на джамията Али Ясине разказа, че не е виждал Ес Сати, откакто той му споделил, че иска да се върне в Мароко за три месеца. Всички възможни заподозрени, чиито имена се появиха досега, са от Рипол, посочва АП.

Двайсет и две годишният мароканец, издирван във връзка с нападенията в испанската автономна област Каталуния, все още е на свобода и може би той е шофьорът на микробуса, прегазил десетки хора в центъра на Барселона в събота, съобщават испански медии.

Каталунският канал ТВ3 показа снимка на заподозрения Юнес Абуякуб, а според френския в. "Паризиен" френската полиция е била известена, че той може да е прекосил испанско-френската граница с бяло "Рено Канго", взето под наем.

Началникът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо заяви пред ТВ3 късно снощи, че властите са започнали да се съмняват във версията, че атаката в Барселона е извършена от 17-годишния Муса Укабир, който бе застрелян вчера от полицията, заедно с още четирима предполагаеми терористи в град Камбрилс.

Полицията смята, че атаките са дело на терористична клетка, съставена от 12 души. Петима от тях бяха убити в Камбрилс, четирима бяха арестувани, двама са загинали при инцидентна експлозия в сряда, докато са правели бомби, а Абуякуб е единственият все още на свобода, съобщи ТВ3.

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо каза днес, че терористичната групировка е напълно унищожена, но каталунските власти не смятат така.

По думите на министъра на вътрешните работи на Каталуния Жоаким Форн с ликвидирането и арестуването на нейни членове е бил нанесен тежък удар по клетката, но "към настоящия момент не бих казал, че тя е напълно ликвидирана", цитира думите му ТАСС.

Тринайсет души загинаха и 120 бяха ранени, когато ван прегази множество на централния булевард в Барселона "Ла Рамбла" в четвъртък. Часове по-късно полицията застреля петима души, които убиха един човек и раниха шестима по същия начин в град Камбрилс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

анонимен

преди 6 години

До ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ!Само Русия се бори с тероризма,Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли?Тероризма се финансира и се подкрепя логистично от няколко западни държави (САЩ , Англия и Франция) за да могат да крадат ресурсите (нефт , газ и др.) от Близкия Изток и Северна Африка.

39

Анонимен

преди 6 години

В Европа няма място за ислям.Пълна забрана.Ислям на юг от европейския континент-там където му е мястото.Изселване на всеки практикуващ сатанинската религия от християнска Европа.

38

анонимен

преди 6 години

Искате да забраните исляма ли?Ще стане по-зле, сигурен съм.Не в виновна религията, а световната глобалистка англосаксонска мафия, която контролира тероризма.Знае се кой финансира терористите.Обикновените мюсюлмани не са виновни, те вярват в Аллах, както ние вярваме в Христос.

fallback