Снимка: Reuters

Терористи удариха в сърцето на Барселона, пише френският в. "Фигаро". Градът бе смятан за символ на веселието и на слънцето на Европа, допълва вестникът. Досега Испания бе пощадена от атентати на "Ислямска държава", но нивото на тревога бе повишено на 4 степен по 5-степенната скала от 2015 г. след атентатите в Париж.

В последните месеци зачестиха и обезпокояващите сигнали в Испания, по-специално в Каталуния, областта, която се превърна в сцена на редица антитерористични операции. Именно там бяха разбити най-много терористични мрежи. На 25 април девет души бяха арестувани в Барселона, от които четирима се оказаха свързани с атентатите в Брюксел от март 2016 г., припомня "Фигаро".

Вестникът допълва, че нападенията с превозни средства - микробуси, камиони или коли - врязващи се в хората, зачестиха в последните три години. Такива нападения от началото на годината бяха извършени в Ерусалим, в Стокхолм и в Лондон. В края на миналата година подобно нападение имаше в Берлин, преди година - в Ница, през октомври 2014 г. - в Монреал. В Монреал загина един военен, а друг бе ранен. В Ерусалим бяха убити четирима израелци. В Стокхолм загинаха петима души, а петнайсетина бяха ранени. В Берлин загинаха 12 души и близо 50 бяха ранени. В Ница убитите бяха близо 90, а ранените стотици. В двете нападения в Лондон загинаха 7 и 5 души и бяха ранени по около 50, като при едното от нападенията терористите атакуваха минувачи с ножове. На 12 август в Шарлотсвил в американския щат Вирджиния кола се вряза в участници в контрапротест срещу неонацисти и привърженици на превъзходството на бялата раса. Една жена загина в тази атака.

Още по темата

Тероризмът удари емблематичния булевард "Рамбла" на Барселона, пише в. "Монд" и публикува разкази на очевидци на атаките. Изданието допълва, че темата е водеща за всички европейски издания, озаглавили най-често публикациите си "Злото нанесе отново удар".

Барселона бе ударена на свой ред, пише в. "Либерасион". Превозните средства се превръщат в оръжия за масово поразяване, допълва всекидневникът. Той отбелязва, че атентатът в Барселона и последвалото го нападение в курорта Камбрилс стават в момент, в който антиджихадистката стратегия на испанските власти се показваше ефикасна и даваше резултати. Властите се похвалиха неотдавна с няколко осуетени атентата.

От 2004 г., когато Мадрид бе ударен от терористи, взривили пътнически влакове и отнели живота на близо 200 души, в Испания бяха арестувани 700 заподозрени терористи. От тях 140 бяха осъдени за тероризъм, стотици бяха експулсирани и им бе наложена забрана да се връщат за 10 години. Правителството на Мариано Рахой неотдавна назначи 600 допълнителни агенти в службите за борба с тероризма. Сред тези агенти има и хора, запознати с мюсюлманската култура. Много по-малко испански граждани отидоха да се бият на страната на ИД в Ирак и Сирия в сравнение с френските граждани. Освен това в Испания гетата с мюсюлманско население са ограничени в сравнение с Франция, а интеграцията на мюсюлманите е по-успешна. Има и ефикасно сътрудничество между тайните служби на Испания и на северноафрикански държави като Мароко. Въпреки това терористите нанесоха удар на Испания, пише вестникът.

Черен ден за Барселона, пише италианският "Стампа" и публикува разкази на италианци, станали свидетели на паниката в града след атентата.

"Кориере дела сера" пише, че САЩ са предупреждавали Испания за риск от терористичен акт. Атентатът в Барселона потвърждава страховете на европейските полицейски служби от нападения, извършвани от самотни последователи на ИД.

"Кориере дела сера" се спира и върху личността на единия от задържаните Дрис Укабир. Той сам се явил в полицията и казал, че документите му били откраднати и с тях бил нает микробусът, врязал се в хората в Барселона. Оттам идва подозрението, че предалият се може би е братът на Дрис Укабир - Муса. Дрис Укабир е живял в Марсилия, а после се преместил в Испания в района на град Рипол. Неотдавна бил в Мароко и се върнал в Испания около 13 август. В профила му във Facebook няма нищо съмнително - снимки от плаж. Имало само статии, посветени на израелско-палестинския конфликт и антиционистки публикации. В профила във Facebook на брат му Муса обаче има снимки на мъж с оръжие и униформа и обидни към полицаите коментари.

В. "Република" също пише, че в профила на Дрис Укабир нямало нищо, което да навежда на мисълта за принадлежност към джихадистка организация. Той споменавал Корана след любимите си книги и дори харесал група във Facebook, нарекла се "Подкрепа за испански доброволци срещу ДАЕШ".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase