Снимка: БТА
fallback

Япония отбеляза с възпоменателна церемония 72-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над югозападния град Нагасаки под сянката на заплахата от севернокорейско ядрено нападение, предаде ДПА.

Хиляди хора присъстваха на церемонията, на която с минута мълчание бе почетена паметта на жертвите на американската атомна бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 г.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе приветства присъединяването тази година на 122 страни членки на ООН към първия международен договор, забраняващ ядрените оръжия и наред с това разкритикува премиера Шиндзо Абе, че отказа да го подпише.

"Тъй като ние сме единствената страна в света, пострадала от военновременни бомбардировки с атомно оръжие, призовавам японското правителство да преразгледа политиката да разчита на ядрения чадър и да се присъедини възможно най-бързо към Договора за забрана на ядрените оръжия", каза кметът.

Възпоменателната церемония в Нагасаки се състоя часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши "с огън и ярост" Северна Корея, ако продължи да разработва ядрената си програма. В отговор Пхенян заяви, че внимателно обмисля превантивен удар срещу американската територия Гуам, напомня ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Партизанката

преди 6 години

А, забравих - това е демократична бомба. Както побоищата в Абу Гариб и Гуантанамо, които също са демократични.

14

Партизанката

преди 6 години

До номер 6Япония и Сащ не са съюзници. Япония е колония на Сащ. Както и България, която също беше БОМБАНДИРАНА от Сащ.Вечна памет на жертвите! АМЕРИКА ще си платят за всички престъпления - много скоро. Гнусни гадове!

13

БГ

преди 6 години

До АнонименСАЩ нямат съюзници, а само васали.

fallback