Снимка: Reuters
fallback

Иранският президент Хасан Рохани, който бе преизбран през май, положи днес клетва за втори мандат на поста, предаде Асошиейтед прес.

Рохани, 68-годишен умерен духовник, обеща на церемонията, че Иран ще продължи по "пътя на съвместно съществуване и взаимодействие със света", пише БТА.

На полагането на клетвата в парламента в столицата Техеран са присъствали над 130 високопоставени представители на различни държави и международни организации, съобщи иранската държавна телевизия. Сред тях бе и ръководителката на външнополитическата служба на Европейския съюз Федерика Могерини, която координира прилагането на международното споразумение за иранската ядрена програма.

За първи път в историята на Иран толкова много чуждестранни гости присъстваха на церемония по встъпването в длъжност на президент, отбелязва АП.

Рохани бе избран за първи път на поста през 2013 година. В Иран президентът има право на не повече от два последователни четиригодишни мандата.

Франс прес отбелязва присъствието сред чуждестранните гости на президента на Зимбабве Робърт Мугабе. За сметка на това емирът на Катар не дойде в Техеран.

През 2013 г. той присъства на полагането на клетва от Рохани. Сега обаче емирът отсъства на фона на кризата между Катар и други арабски страни начело със Саудитска Арабия. Те обвиняват малкото, но богато и влиятелно емирство, че подкрепя терористични групировки и се е сближило с Иран - нещо, което то отрича.

По повод присъствието на Могерини АФП посочва, че за разлика от САЩ, които засилват натиска върху Иран и се опитват да го изолират, ЕС искат да развиват отношенията си с 80-милионната страна.

За самите иранци обаче най-важният въпрос е съставянето на новото правителство, отбелязва Франс прес. Рохани е критикуван от няколко дни, че се е отказал от назначаването на жени за министри и е включил в кабинета прекалено малко реформатори, въпреки че те го подкрепиха по време на предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

Като гледам тия ***, нищо не следва. Под *** акъл не вирее.

3

байхейс

преди 6 години

До Анонимен"Следва иранска ядрена гъба в гнездото на змиите в Тел Авив"Дай Боже, дай Боже !

2

Анонимен

преди 6 години

Следва иранска ядрена гъба в гнездото на змиите в Тел Авив

fallback