Снимка: архив Reuters

Списък с имената на 173 бойци от терористичната организация "Ислямска държава" беше открит в Ирак. Смята се, че това са имената на бойци, готови да извършат терористични актове.

Списъкът е открит в база на терористите в Мосул. Освен имената на джихадистите, има техни снимки и държавата, в която са родени.

Повечето от тях са от Ирак, но сред тях има тунизийци, мароканци и йорданци, както и бойци от Таджикистан и Саудитска Арабия.

Списъкът е в ръцете на европейските власти за сигурност. Американските служби пък са изпратили списъка към Интерпол, съобщава Die Welt.

За първи път той е изпратен към европейските полицейски сили през май месец, като предупреждение, че мъжете на снимките са на път за Европа. Сред 173-ата джихадисти има и шестима бойци от Европа.

Един от тях, под номер 70, е Сами Дж., с бойното име Абу Асид ал Алмани, на 27 години и от Солинген, Северен Рейн-Вестфалия.

Бил член на забранената салафистка организация "Милату Ибрахим" в Германия. През есента на 2012 г. напуснал Германия и отпътувал за Египет, а после за Либия. След това отишъл в Турция, откъдето се прехвърлил в Сирия. С него пътувала жена му и детето му.

Документът, намерен в Мосул, показва, че Сами се е присъединил към ИД на 25 май 2015 г. Има негова снимка, със сив вълнен пуловер и къдрава черна коса. Длъжност: самоубиец с бомба.

Списъкът, намерен в Мосул, е още една индикация, че ИД все още планира множество нападения в Европа. Остава обаче неизвестно колко от тези терористи са стигнали в ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase