Снимка: архив, Reuters
fallback

Румънският министър на труда оповести, че няма планове за промяна на възрастта за пенсиониране в Румъния, отбелязва днес вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

"Нямаме европейския живот, който да ни позволява да излизаме в пенсия на 67-70 години, да внасяме цял живот за пенсия, а след което да се радваме на пенсия 2-3 години", посочи министърът на труда и социалните грижи Лия Олгуца Василеску. В момента стандартната възраст за пенсиониране в Румъния е 65 години за мъжете и 60 години за жените.

Темата за пенсиите е разработена днес и от вестник "Зиарул финанчиар". Под заглавие "Скандал със специалните пенсии: как се стигна до това, че един магистрат да взима 40 000 леи пенсия на месец, а 3,5 на сто от всички пенсионери в системата /от 5,2 милиона/ да консумират годишно 11 процента от общия бюджет за пенсии /от 58 милиарда леи/" изданието отбелязва, че 184 000 бивши военни, полицаи или служители на разузнавателни служби получават днес военни пенсии на стойност средно от 3000 леи /1300 лева/ на месец, а разходите на държавата за тази категория пенсионери е 6,6 милиарда леи на година. Така 3,5 на сто от всички пенсионери в системата консумират годишно 11 процента от общия пенсионен бюджет. Министерството на труда обаче подготвя наредба, която да промени закона за военните пенсии, така че тя да не нараства тогава, когато расте заплатата на активните военни.

"Мнозина предпочитат да се пенсионират млади, а впоследствие да работят също за държавата, на базата на договор, може би ще е по-добре да променим тази работа", изтъкна още министърът на труда.

Най-голямата специална пенсия получава магистрат, който взима месечно над 40 000 леи /17 000 лева/, следван от бивш летец с пенсия от 39 000 леи /16 000 лева/. Що се отнася до държавните чиновници - минималната пенсия е в размер на 869 леи /370 лева/, а максималната - 14 392 леи /6000 лева/.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Минаващ

преди 6 години

Браво на румънските политици!

14

Burzum

преди 6 години

Лоши румънци,лоши ...лош пример дават ам тъй то и съжителство с турците не са имали затуй тъй праят чапкъните напук на ОПГ то....

13

Ред Неколов

преди 6 години

Плебеса дето гласува за Валерката защо не си търси 300 лв. минимална пенсия обещана от пътриотичните сили или се страхува да не ги обявят за турски агенти.Щом си против АТАКА си против нацията и така краденето върви доста пЪтриотично...За тоя робски народ и 180 лв са много...

fallback