Снимка: архив, Reuters

Австралия осъмна днес шокирана от новината за полицейското убийство погрешка на 40-годишна австралийка в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Това е основна тема за всички австралийски медии и в интернет пространството. Злощастният инцидент отново разпали най-тъмните страхове на австралийците от американската култура на огнестрелно насилие, отбелязва АП.

"Американски кошмар", пише в заглавие един от вестниците в най-големия австралийски град, Сидни, "Дейли телеграф".

Джъстин Деймънд бе убита от полицаи в Минеаполис, щата Минесота, дошли в отговор на нейно повикване. Австралийката чула подозрителен шум и викове, вероятно от изнасилване, в уличката зад сградата, където живеела.

Местната полиция и досега не е дала логично обяснение как точно се е стигнало до убийството на Деймънд. Известно е само името на полицая, произвел фаталния изстрел - американец от сомалийски произход. В момента тече разследване на случая.

Бащата на жертвата - Джон Рушчик, каза, че дъщеря му, учителка по медитация, е била "пътеводна светлина за всички нас" и настоя да бъдат изяснени всички обстоятелства около гибелта й и виновниците да бъдат наказани.

Австралийските вестници пишат, че тя е била сгодена и щяла да се омъжва за американския си годеник през август, като вече носела неговото фамилно име.

"Америка е пълна с огнестрелни оръжия, които вероятно са повече от хората", каза по този повод Филип Алпърс, изследовател от Университета на Сидни на проблема за разпространението на огнестрелните оръжия. Според него Съединените щати са много рискова страна заради насилието в резултат на безконтролното им използване.
Австралия провежда политика на рязко ограничаване на употребата на огнестрелни оръжия, отбелязва АП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase