Снимка: Reuters
fallback

Ница и цяла Франция днес почитат паметта на жертвите на терористичния атентат отпреди година, предаде Франс прес.

На 14 юли миналата година около 30 000 души се бяха събрали на крайбрежния булевард на града, за да присъстват на зарята по повод френския национален празник. Малко след 22:30 часа местно време радикализиран мъж зад волана на 19-тонен камион навлезе с висока скорост по булеварда и помете стотици хора. Загинаха 86 души, сред които 15 деца. Бяха ранени 450 души. Организацията Ислямска държава пое отговорност за нападението.

Разследването обаче не показа, че нападателят - тунизиецът Мохамед Булел, установил се в Ница след сключен брак през 2007 г., е имал директни връзки с групировката. Той бе ликвидиран на мястото на престъплението. Девет души бяха арестувани заради нападението по подозрение, че са помогнали в различна степен на нападателя.

Днес възпоменанието в Ница ще започне с религиозна служба, в която ще участват представители на различни вероизповедания. Гражданите на Ница са приканени отправят посланията си във връзка с атентата в паметна книга и да поставят бяло-синьо-червени плочки - цветовете на националното знаме - на тротоара на "Кея на САЩ", който е продължение на крайбрежния булевард "Промнад де-з-Англе", на който бе извършено нападението. С тези плочки те ще изпишат послание, което ще бъде представено по време на официалната церемония за отдаване на почит.

В 14,30 ч. по Гринуич опечалените семейства и представители на силите за сигурност и на екипите за спешна помощ заедно с държавния глава Еманюел Макрон ще присъстват на военен парад, а тържествената церемония в памет на загиналите ще се състои след това и ще бъде излъчвана на големи екрани в града.

Макрон е предвидил частна среща с близки на жертвите на атентата.

Вечерта в Ница ще има концерт в памет на жертвите, а после в небето ще бъдат пуснати балони и ще бъдат запалени 86 прожектора, колкото са жертвите на атентата, сред които имаше и 37 чужденци от 19 националности.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Vive la France!

преди 6 години

Да почиват в мир! Велика нация!

17

Потентен Познавач

преди 6 години

И двете, колеги, и двете.

16

ценител

преди 6 години

До естет,И червенокоската изобщо не е за "изхвърляне"! Хубав крак вади изпод минижупа!

fallback