Абу Бакр ал Багдади Снимка: архив Reuters
fallback

Бойци на "Ислямска държава" съобщили, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е мъртъв, съобщи телевизия Ас Сумария, цитирана от ТАСС.

Иракската медия се позова на местен източник в северната провинция Нинава, чийто административен център е Мосул, съобщава БТА.

Вчера иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че вторият по големина град в страната е освободен напълно от "Ислямска държава".

Oще по темата

Според Ас Сумария бойци на ИД са съобщили за гибелта на своя лидер в кратко изявление. В текста пишело, че в скоро време ще бъде обявено името на новия "халиф".

В средата на миналия месец руското министерство на отбраната обяви, че по предварителни данни Ал Багдади е бил убит при руски въздушен удар в Сирия в края на май, припомня ТАСС.

Нито един официален представител на иракското правителство не е потвърдил. Вчера обаче се появи новина, че в редиците на ИД смъртта на ал Багдади е забранена тема и всеки, който посмее да я наруши и бъде заловен, ще бъде наказан с 50 камшични удара.

Откакто иракските правителствени сили, подкрепяни от водена от САЩ коалиция започнаха офанзива през октомври месец за завземането на Мосул, информацията за състоянието на Абу Бакр ал Багдади беше противоречива. Често се появяваше информация, че той е убит при въздушен удар, а после беше опровергаване.

Вчера иракският министър-председател Хайдер ал Абади обяви окончателното отвоюване на Мосул от "Ислямска държава", заявявайки, че отвоюването на града слага началото на края на самопровъзгласение "халифат", който ал Багдади обяви именно от Мосул през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Гост+

преди 6 години

Западните преститутки се скъсаха да опонират на тази вест, когато Русия я опвести отдавна

16

demograph

преди 6 години

Скука...

15

ПорЦелан

преди 6 години

Тоя с "Българската следа" е някой наплющял се с хумус и шаварма брадат ***. По-скоро заради българските противотанкови ракети трябва да страдате - Втора Ливанска Война. Там Хизбола (да Хизбола се пише на Български), доста олющи Мркавите.

fallback