Доналд Тръмп и Анджей Дуда. Снимка: Reuters
fallback

Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", каза Мачеревич на пресконференция.

По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер".

"Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.

Според Мачеревич първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г.

"Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.", се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.

Полският президент Анджей Дуда каза, че иска трайно разполагане на американски войски в Полша. "Бих искал присъствието на съюзниците и преди всичко на САЩ на наша територия да има постоянен характер", заяви той в интервю за Полското радио. САЩ са гаранти за военната сигурност и затова присъствието им е толкова важно, каза полският лидер.

Тръмп пристигна снощи на посещение в Полша. Според Белия дом по време на тази визита той иска да покаже ангажимента си към НАТО. Американският президент ще се срещне с Дуда, ще участва в среща на лидерите на страни, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море, и ще произнесе първата си публична реч в Европа, откакто е президент на САЩ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 6 години

ще ги използват за вибратори.след появата на хиперзвуково оръжие в русия целият запад е технологично остарял.пък и нямат ресурс да се ресетнат.пейтриътът е просто една прашка нали ислямска държава е въоръжена с него

54

Анонимен

преди 6 години

Хаха загробиха ги поляците. Сега ще се видят в чудо. Ние с едни марици едва не ни затриха държавата хамериканците а тях ги хванаха с какво ли не.

53

Зозо

преди 6 години

Санитарите пак са изтървали Боби! Добрал се е до компютър и гледай кво става, Уйкипедия, таблици, инфо :)

fallback