Снимка: архив, Reuters

Прокуратурата в турския град Одрин е образувала наказателно дело за незаконно превеждане през границата на общо 57 издирвани "гюленисти" и на техни близки, предаде агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус".

В обвинителния акт фигурират имената на 14 заподозрени, от които 10 са задържани. Останалите четирима ще бъдат съдени задочно, сред които е и българската гражданка Румяна Радославова Мирчева (на 47 години).

Прокуратурата иска наказание лишаване от свобода от 5 до 19 години за "нелегален трафик на хора; съзнателно оказване на помощ на т.нар. "Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура" (ФЕТО/ПДС); покровителство на престъпници; членуване в терористична организация”.

Установено е, че обвиняемите са вземали до 10 000 евро на човек, за да го изведат нелегално от Турция.

В рамките на 85 дни – от 18 ноември 2016 г. до 10 февруари 2017 г. през турската граница били преведени общо 57 души. От тях 20 са заподозрени за членуване във ФЕТО/ПДС, включително 12 издирвани лица, а останалите са техни близки – главно съпруги и деца.

Сред избягалите зад граница има прокурори, полицаи, съдии и журналисти.

На първото съдебно заседание всичките 10 задържани отхвърлиха обвиненията на прокуратурата. Защитната им теза е, че не са знаели за принадлежността на изведените зад граница лица към ФЕТО/ПДС. Съдът освободи от ареста петима от обвиняемите. За останалите четирима обвиняеми е издадена заповед за издирване и залавяне с червена бюлетина на Интерпол. Сред тях е и Румяна Радославова Мирчева, посочва още ДХА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase