Снимка: архив, Reuters
fallback

Северна Корея обяви, че е извършила днес първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде японската национална информационна агенция Киодо.

По-рано през деня затворената комунистическа страна изстреля ракета, която падна в изключителната икономическа зона на Япония. След това Северна Корея каза, че ще направи днес "важно съобщение".

Oще по темата

Според първоначални оценки на американските въоръжени сили обаче това е била балистична ракета със среден обсег, отбелязва Асошиейтед прес.

Впоследствие Япония заяви, че ракетата е достигнала височина от много над 2500 километра. Тя е прелетяла 930 километра преди да падне в изключителната икономическа зона на Япония, каза японското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Според експерти ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

\

преди 6 години

"ракетата е достигнала височина от много над 2500 километра"Брей, ми тя международната космическа станция е на 400 км. височина, тя направо космоса обиколила тази ракета, журналистчетата да не сте объркали нещо

39

Боби

преди 6 години

До ГУРБЕТЧИЯОтносно КурскАвтономните отсеци с противокорабните ракети някои от които и с ядрени боеприпаси(за това я и извадиха) в крайна сметка се оказаха всичките в изправност. Даже всички ракети после макар и бракувани са ползвани за учебни стрелби без проблем. Нали се сещаш дори една подобна ракета колко струва?

38

Боби

преди 6 години

До ВъпросНа ТЕОРИЯ Стандарт(ВМС), Патриот(СВ) и ТХААД(ПВО) системите могат да прехващат ракети както по време на излитане така и в последния стадий на полета. Това е на ТЕОРИЯ защото ползват Кинетчни прехващачи - тоест блъска се с ракетата и я разрушава. Но при излитане скоростите ще са много малки и няма да свършат нищо Скоростта на сближение е Х-У.В крайния етап на полета скоростта е Х+У. Ракетата и прехващача летят един срещу друг. Принципен проблем - ако се разминат на 1мм няма прехват.

fallback