Снимка: архив, Reuters

Гюленисти в САЩ приемат християнски имена и се внедряват в християнски религиозни общности. Това твърди турският мниистър на правосъдието Бекир Боздаг, като изтъква, че ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, която Анкара обвинява за опита за преврат на 15 юли м.г.) "ще стори същото в САЩ, което направи и в Турция", съобщава в. "Миллиет", предава БТА.

По думите на министъра, когато Западът прозре истината, ще промени схващането си за ФЕТО. Боздаг заяви още, че в чужбина движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен дава милиони долари подкупи на медии, неправителствени организации, мозъчни тръстове, лобистки фирми, сенатори, депутати и пр. с цел да представят публично позиции срещу Турция и в полза на гюленисткото движение.

"Ако не вземете предвид основателните предупреждения на Турция, почерпени от опита, предателството, което тази организация извърши спрямо собствения си народ, тя лесно може да извърши и срещу вас", предупреди министърът.

В. "Стар" пише, че е разкрита "бандата тролове на ФЕТО". Според изданието е било установено кои са хилядите тролове на организацията в социалните медии. Според Истанбулската прокуратура зад тези хиляди профили стоят 30-ина реални лица, чиято самоличност е установена. Те са разкривали поверителна информация, с която разполагали благодарение на мрежата от последователи на Гюлен, внедрена в държавните структури - т.нар. "паралелна държава". Освен че са разкривали държавни тайни обаче, тези лица са служели и на чужди разузнавателни агенции, пише "Стар". Според публикацията целта на организацията, която се опитвала да докара Турция до състояние на неуправляемост, била чрез нагласени аудио и видео записи да установи контрол над властта и опозицията.

"Пенсилмания" - така в. "Тюркие" събирателно назовава с общо име Германия (на турски Алмания) и Пенсилвания, които според изданието били в съюз помежду си. В Турция често използват името на американския щат, за да назовават ФЕТО и лидера на организацията Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания.

"Тюркие" твърди, че шпиони на Германия искали да посеят хаос в Турция, а разузнаването й служело на ФЕТО. Германия планирала да увеличи значително броя на културните центрове и фондациите си в Турция, но същинската й цел била различна - да действа като пета колона, пише вестникът. В тези културни центрове тя щяла да настани шпиони, а те да работят за провокирането на събития, подобни на демонстрациите за парка Гези през 2013 г. Нещата обаче не свършвали дотук, пише още изданието, като твърди, че ФЕТО се била внедрила и в германското разузнаване, а представителят на гюленистите в Германия Ерджан Каракоюн станал експерт на Федералната разузнавателна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase