Снимка: архив, Reuters

Коста Рика преживя вчера тотално спиране на тока заради авария на далекопровод в съседна Панама, която засегна цялата централноамериканска електрическа мрежа, предаде Франс прес.

Петте милиона жители на Коста Рика останаха напълно лишени от електричество близо пет часа. Електроподаването беше възстановено на по-голямата част от територията на страната в 18,00 ч. местно време, съобщиха властите.

Според Карлос Обрегон, президент на Grupo ICE, костариканската електрическа и телекомуникационна компания, аварията в съседна Панама временно лишила страната от 40 процента от нуждите й от ток, което причинило дисбаланс в централноамериканската мрежа и напълно лишило Коста Рика от ток.

Спирания на тока е имало и в части от Никарагуа и Салвадор.

Костариканският президент Луис Гилермо Солис призова населението да запази спокойствие. В столицата Сан Хосе обаче настъпи хаос, когато угаснаха всички светофари.

Главното международно летище на Коста Рика продължи да функционира и по време на повредата багодарение на аварийното захранване, макар и в забавено темпо, заяви министърът на транспорта Херман Валверде.

В Панама спирането на тока продължи три часа, като започна тъкмо когато президентът Хуан Карлос Варела щеше да произнесе реч, излъчвана на живо в цялата страна, за да отбележи постиженията си по повод началото на четвъртата година от мандата си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase