Снимка: архив, Reuters
fallback

Площта на горския пожар, който избухна вчера в Чернобилската зона на евакуация, се е съкратила наполовина, но в зоната на пожара все още има 2,5 пъти по-високо от допустимото наличие на цезий-137, съобщиха украинските власти, цитирани от ТАСС.

Възпламеняването на остатъчна дървесина и ниска растителност е започнало вчера в района на бившето село Бурякивка вследствие на технологичен добив на дървесина. За ликвидиране на пожара са привлечени хеликоптер "Ми-8" и два противопожарни самолета "Ан-32П".

Пожари на гори и торф в Чернобилската зона на евакуация е имало и преди. През април 2015 г. огънят обхвана около 400 хектара от зоната, а миналата година също имаше пожари, припомня ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Филип

преди 6 години

Бихте ли назовали сайт, който следи подобни замърсявания. Така се случи, че днес бях в Чернобил и цял ден ме валя дъжд. Егаси късмета!

7

Анонимен

преди 6 години

"Възпламеняването на остатъчна дървесина и ниска растителност е започнало вчера в района на бившето село Бурякивка вследствие на технологичен добив на дървесина"Укрите добиват радиоактивна дървесина? Тия у ред ли са? После да не би да я зареждат в реакторите вместо уран? Или си я горят в печките?

6

Анонимен

преди 6 години

Както винаги пълно информационно затъмнение. Пожарът е избухнал вчера, а българските медии го отразяват днес, когато вече вятъра е разнесъл радиацията и над България. И през 1986 така си мълчаха, докато народа се тровеше.

fallback