fallback
Общ преглед

Годишният гей парад на площад Таксим в Истанбул завърши като полицията разпръсна множеството с гумени куршуми, след като властите забраниха проявата.

Oще по темата


Полицията изстреля гумени куршуми срещу група от около 40 протестиращи. Броят на полицейските сили надвиши броя на желаещите да участват в парада, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Десет души бяха задържани, допълва вестникът. Полицията се намеси при сблъсък между група хора, които са против провеждането на парада, и един активист на ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). Полицаите задържаха седмина противници на парада и трима от активистите, които се опитваха да се включат в шествие на Таксим, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Валийството на Истанбул обяви вчера, че няма да позволи провеждане на "Парада на гордостта" тази година заради опасения за "сигурността на гражданите и туристите" и за "обществения ред".

Полицейски барикади, коли за контрол при безредици и автобуси бяха разположени в зоната на булевард "Истиклял" близо до площад Таксим, където ЛГБТ общността искаше да проведе шествието, съобщи БТА.

Зоната около булеварда бе отцепена, а страничните улички бяха блокирани. Полицията създаде контролни пунктове, на които проверяваше минувачите и спираше онези, които изглежда, че имат нещо общо с парада, съобщават ДПА и АП.

Организаторите на прайда обявиха, че не се отказват от провеждането му, тъй като имат право на "мирни събирания".

"Нашата сигурност ще бъде обезпечена чрез защита на правата на всички човешки същества, без дискриминация, и чрез защита на социалния мир. Нашата сигурност ще бъде обезпечена от признаването ни в конституцията, от осигуряването на правосъдие, равенство и свобода", се посочва в изявление на организаторите на парада, цитирано от Асошиейтед прес. Те казаха на властите, че трябва да се занимават със заплахите към шествието, а не с ограничаването на провеждането му.

Турското правителство твърди, че няма дискриминация срещу ЛГБТ общността и че сегашните закони защитават всички граждани. Властите твърдят също, че извършителите на престъпления на омраза са съдебно преследвани.

От 2003 г. насам турските власти позволяваха провеждането на гей паради в Истанбул. На събитието през 2014 г. се събраха около 100 000 души. За трета поредна година обаче турските власти забраняват парада. През 2015 г. полицията разпръсна тълпата със сълзотворен газ и водни струи, след като шествието бе забранено в последния момент. През 2016 г. бе забранено след поредица атентати, за които бе обвинена "Ислямска държава" или кюрдските бунтовници.

Организаторите на парада мислят обаче, че празненствата им са забранени заради съвпадението със свещения месец Рамазан и обръщането на Турция към консервативния ислям, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Голяма радост е да живееш днес в Турция, много голяма! Откачалника Ерсдухан иска да накара модерните жени да се забулват като пингвини, да върне живота в Средновековието. Това никога не е успявало. Временно е могло, но натрупването после е взривявало застоя. Браво на тези жени, имат нуждата от международна подкрепа. Ерсдухан заедно с онова дебелото от С.Корея искат да спрат развитието. Никой не го е спрял, колкото и да се мъчи. Свободата е това което плаши всеки сатрап като Ерсдухан.

14

Анонимен

преди 6 години

Властите прибегнаха до гумени куршуми, за даза да ... какво?толкова бързате да пуснете поредната безмислена новина, че чак не си довършвате изреченията... "журналисти" дори и copy/paste не можете като хората да правите. За какво ви бива изобщо?За авторски статии и сериозни анализи дори и не мога да мечтаем.

13

Анонимен

преди 6 години

Значи в Турция си ползват за любовници малки момчета, а когато тези момчета се покажат на улуцата полицията ги бие и гони ?!

fallback