Снимка: Reuters, архив
fallback

Нивото на сътрудничеството на Русия с Турция е по-високо, отколкото с други страни. Това е заявил днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган от борда на строителния кораб "Пайъниъринг спирит" (Pioneering Spirit), който полага тръбите за газопровода "Турски поток", предаде ТАСС.

С Турция проектите ни се развиват така, както не се развиват с много други партньори. За неща, по които с други са ни нужни години за различни административни съгласувания, с Турция са ни необходими само няколко месеца. Това безусловно става в резултат от вашата непосредствена лична подкрепа, е казал руският президент на Ердоган, цитира БТА.

Путин е припомнил, че споразумението за строителство на "Турски поток" е било подписано едва през есента на 2016 г. и "само малко повече от седем месеца по-късно работата вече е започната".

Отбелязвайки добрия напредък по проекта "Турски поток", Путин подчерта, че все пак предстои да бъдат съгласувани още няколко въпроса - точката на излизане на съоръжението на турска територия и за спазване на екологичната безопасност.

Русия е готова да подава газ през Турция до Южна и Югоизточна Европа, отбеляза Путин.

Руският президент също така изрази увереност, че Москва и Анкара ще успеят да спазят планираните срокове за строителство на турската АЕЦ "Аккую".

Русия и Турция подписаха през 2010 г. междуправителствено споразумение за сътрудничество при строителството и експлоатацията на ядрената централа, припомня ТАСС. Очаква се тя да получи основния си лиценз през 2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 6 години

ИНТЕРЕСНО Е ЗАЩО САЩ ПЛАЩАТ НА ТУРЦИЯ 3,2 МИЛИАРДА ДОЛАГА ГОДИШЕН НАЕМ ЗА БАЗАТА ИНДЖИРЛИК, А ЗА ЧЕТИРИТЕ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СА ОКУПИРАЛИ, НЕ ПЛАЩАТ НИЩо??????

115

TO :DOR

преди 6 години

Всички критикуват Путин,че поддържа взаимноизгодно сътручество с Турция. Същото прави и Запада,но в по-голяма степен,разбира се,все пак Турция е член на НАТО и отколешен стратегически съюзник на САЩ, въпреки, че понякога и те имат търкания,което е нормално. Малка хора знаят, че САЩ имат ДОГОВОР ЗА БЕЗУСЛОВНА ВОЕННА ПОМОЩ само с три д-ви: това са Англия,Израел.. и Турция!Но защо никой тук не критикува, че бг-те правителства,а не САЩ, Франция или Русия,открай време се държат като васали на Турция?

114

Анонимен

преди 6 години

За неща, по които с други са ни нужни години за различни административни съгласувания, с Турция са ни необходими само няколко месеца.+++Така е в диктаторските страни,.

fallback