Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Посегателствата върху културно-историческите наследства на Близкия изток от страна на Ислямска държава са абсолютно неоценими. Това каза арабистът Мая Ценова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Всички сме потресени, особено арабитстите".

"Не бих делила това наследство на ислямско и християнско. Това са неоценими артефакти и достижения, които нямат религиозна принадлежност".

За мен е твърде условно наименованието "Ислямска държава", защото основните цели и мишени на ударите на тази групировка са ислямските ценности и артефакти, подчерта арабистът. "Едно такова посегателство, демонстративно и провокативно, няма нищо общо с ислямската религия, както и на която и да било религия".

"Това е признак, че някой дърпа конците отвън. Някой вади горещи кестени с чужди ръце и му е била нужна поредна провокация в точно този момент".

В исляма правилото е, че ако си убил един човек, сякаш всички си убил, а в християнстовото тази идея кореспондира с Божията заповед "Не убивай!", каза гостенката. "Такова изопачаване на религията не може да бъде направено от вярващ човек. Това е социална патология".

"Образованието е пътят. Има арабска поговорка: "Невежият е враг на другите". И наистина, когато не познаваш нещо, то се превръща в плашило. Не знаеш какво може да ти причини и те е страх. Но поговорката има и друг вариант - невежият е враг на себе си. Защото, когато те е страх от нещо, ти автоматично си отказваш да го доближиш, а може да получиш нещо добро. Това е отношението на арабина към невежеството и познанието. А на Запад Бърнард Шоу казва: "Ако ти имаш една ябълка и аз имам една ябълка и двамата си ги разменим - и двамата ще имаме по една ябълка. Но ако ти имаш идея и аз имам идея и си ги разменим - то и двамата ще имаме по две идеи". Това е същността на глобализация. Човечество е свързано с човечност. За да спасим човечеството трябва да спасим човечността. А тя започва от самите нас".

По какъв начин се финансират терористични групировки чрез продажба на артефакти? Как децата на разрушената Газа преобръщат представи и стериотипи, за да ни върнат към непреходни човешки ценности? Ще спре ли войната? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Партизанката

преди 6 години

Няма християнско и ислямско. Античните комплекси в Алеп и Алтемира са римско наследство. Знае се кой е враг на човешката култура. Едни варвари зад Океана, дето само *** и друго не правят. Същите заграбиха културното наследство на Ирак през 2003 -та, впрочем. Те създадоха ИД, и не толкова ,че извергите от ИД са "некултурни" - то че са такива, такива са - но че техните създателите са такива - това ме тревожи.

17

Анонимен

преди 6 години

И саудитска арабия не е зад това. Някой унищожава бъдещите възможности за туризъм на региона за да го постави допълнително на колене. Напълно целенасочено и осъзнато. Това е изцяло военно - политическо нареждане. Ислямистите по своя инициатива не биха унищожавали ценностите, а биха ги продавали за да печелят. Това е нареждане от някой, желаещ да унищожи всяка наченка на независима икономика в региона. КОЙ ЛИ Е ТОЗИ НЯКОЙ? ;)))

16

до Анонимен

преди 6 години

Турция дърпа концита на ИД----------Пълни глупости!С.Арабия и САЩ - създадоха (на базата на Ал-кайда), финансират, обучават и въоръжават ИДКатар и Турция - "Братята мюсулмани!И едните и другите не са "цвете за мирисане"!

fallback