Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е взривила вчера емблематичната джамия Ан Нури и прочутото наклонено минаре Ал Хадба в иракския град Мосул, съобщиха световните агенции.

От този храм, датиращ от 12 век, известен също като Голямата джамия и носещ името на сунитския мюсюлмански лидер Нур ад Дин Занки, поръчал построяването, на 4 юли 2014 г. лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на ислямски халифат.

Oще по темата

Иракският командир на операцията за прогонването на джихадистите от Мосул генерал Абдел Амир Ярала определи взривяването като поредното историческо престъпление, извършено от ИД.

Информационната агенция на "Ислямска държава" Амак обаче обвини за разрушаването на джамията американската военна авиация, предаде Ройтерс.

По последни данни иракските правителствени сили в момента водят настъпление към стария град в Мосул и са стигнали на 200 метра от взривената джамия, пише БТА.

По данни на командването им в града са останали не повече от 500 джихадисти.

Кампанията на иракската армия за връщане на контрола над Мосул започна през октомври миналата година. На 18 юни иракските военни започнаха последната фаза на операцията в западната част на Мосул.

Разрушаването от "Ислямска държава" на джамията Ан Нури в Мосул, от която шефът й Ал Багдади обяви халифата през 2014 г., и на наклоненото минаре е "официално обявяване на поражение", коментира иракският премиер Хайдер ал Абад, цитиран от Франс прес.

Джихадистите са минирали голяма част от тесните улички и проходи, съобщава АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

П.Петров

преди 6 години

До Анонимен 26 Само ако източниците ти са от Даеш. Иракските войски, който се бият в Мосул твърдят, че Даеш сами са си я взривили. Все пак има разлика, когато едно нещо се взриви с ракета от една точка и когато се взриви с множество разпределени експлозиви. В Москва толкова ли са некомпетентни, че не могат да направят разлика?Подрънкване на копейки чувам ...

25

Империя...

преди 6 години

Фашисти, комунисти,КГБ на СССР, джихадисти. Те взривяват, тероризират и малтретират местните.А Сталинистите.....действат по ....така-подмолно, но методично по Сталински.

24

Нфб

преди 6 години

повече от ясно че американски самолет е ударил джамията...все пак там е имало джихадисти...друг е въпроса че да не се подтикват арабити ...това се преписва на джихадистите...типичен пример на манипулация тип Хитлер...Гьоринг...важното е все пак че има убити джихадисти

fallback