Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Програмите за интеграция на бежанците трябва да бъдат преразгледани и да се търсят по-подходящи механизми за огромния за Европа брой бежанци. Това каза Марияна Стоянова от БЧК в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Интеграцията е двустранен процес. От една страна са важни условията, които предоставят държавите, но от друга страна стои мотивацията на самите бежанци, за да се срещнат очакванията и реалността". 

В деня на бежанците, 20 юни, отдаваме дължимото на куража на тези хора да тръгнат да търсят спасение от насилието и конфликтите в техните собствени страни и да спасят близките си, каза събеседничката. "България е приела една сравнително малка част от тези хора, бягащи най-вече от Сирия, Ирак и Афганистан".

За миналата година имахме близо 20 хил. лица, търсещи закрила. Трябва да се различават три категории - лица, търсещи закрила, бежанци и мигранти, обясни гостенката. 

"В България голямо предизвикателство е, че вече четвърта година няма национална програма за интеграция. Мерките за интеграция се предоставят на проектен принцип по различни програми. Разчита се на неправителствени организации".

Защо е предпочитана Европа? Какви са факторите за превръщането на Турция в убежище на много бежанци? Как се движат и на къде отиват бежанските потоци в Гърция и Турция?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Куражът е да поемеш риск и да се противопоставиш на някаква опасност. Да бягаш, за да спасиш живота си (ако наистина е така), не е "кураж"! По-подходящи думи са "инстинкт" или "интерес". Ако си истински "бежанец", търсиш първата сигурна държава, докато нещата се успокоят и се върнеш у дома, а не лесен живот с пожизнени социални помощи на хиляди километри. Ако все пак отидеш някъде (дори неканен и незаконно), уважаваш и приемаш местните правила и закони, като се стараеш да допринасяш максимално.

14

!

преди 6 години

До АнонименТи си ***!

13

Анонимен

преди 6 години

INTEGRIRAN BEJANEC KO TAKOVU JIVOTNO NEMA NEMA I A SE RODE

fallback