Снимка: архив Reuters
fallback

За Абу Бакар ал-Багдади това, което се знае от няколко седмици, е че той самият вече много отдавна не командва, той не е оперативният ръководител на Ислямска държава, заяви арабистът проф. Владимир Чуков.

"Това, до колкото статистиката показва, е десетата вест за смъртта на Абу Бакар ал-Багдади. Дори, според мен, има леко разминаване от руската страна", обясни пред "Фокус" проф. Чуков и уточни, че основната информация идва от руското Министерство на отбраната. 

"Става дума за въздушен удар на руските военно-космически сили в края на май месец върху заседание в южния квартал на Ракка, на което са присъствали няколко десетки човека от ръководството на Ислямска държава. От страна на руското Министерство на отбраната се твърди, че освен техните източници, има и полеви източници. Това, което ми прави впечатление е, че руският министър на външните работи Сергей Лавров е твърде предпазлив в това отношение, докато американската страна изразява много силни съмнения в истинността – нито потвърждава, нито отрича подобен тип новина. Става въпрос за една много чувствителна информация", допълни той.

"Пентагонът дава 100 млн. долара за убийството на Абу Бакр ал Багдади. Едва ли май месец, тогава още не беше започнала офанзивата за превзимането на Ракка, на едно място ще се съберат 100 човека, в това число и Абу Бакар ал-Багдади", поясни проф. Владимир Чуков.

Oще по темата

"Дори имаше информация, че в началото на миналата година той е бил ранен и много дълго време той пребиваваше в околностите на Мосул. Може би сега, след настъплението на иракската армия и практическото превземане на по-голямата част от Мосул, едва ли Абу Бакр ал Багдади е там", коментира проф. Чуков.

"Това, което имам като наблюдение е, че той никога не присъства в големи агломерации. Той винаги е някъде в някакви периферни малки селища. Така че, според мен, вероятността е много слаба", каза още той.

Руските военни смятат, че са ликвидирали лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади при въздушен удар на 28 май.

Той е бил насочен към южните покрайнини на Ракка. Градът е поредният бастил на групировката в Сирия и в момента международната коалицията води боеве за неговото отвоюване.

Руската армия е получила информация, че щабът на джихадистите ще се събере в района, за да обсъди изтеглянето си от Ракка. Според официално комюнике освен т. нар. "терорист номер 1", при акцията са ликвидирани и други 300 бойци на групировката.

Ако информацията се потвърди това би било сериозен успех за руски военни, участващи в бойните действия с Сирия.

За последно Абу Бакр ал Багдади е запечатан на видео през лятото на 2014 година. Оттогава лидерът на "Ислямска държава" се укрива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 години

Не, начело на ИД са Нетаняху, Сорос и още по-големите им властелини, които дърпат конците някъде нагоре и за които обикновения човек никога няма да разбере нищичко.Бакърчето е само параван - поставен ни е на видно място от съответните хора, за да се плашим от него и да го кълвем като *** гарги плашило.

19

Гост+

преди 6 години

Просто не искат да дадат 100 млн на руснаците

18

Гост+

преди 6 години

Щом руснаците твърдят, че са го светнали значи е жив. Друго ще ше да е ако Пентагонът го каже..

fallback