Снимка: Reuters, архив
fallback

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел ще събере най-много гласове на предстоящите след сто дни парламентарни избори в Германия. Това сочат резултатите от анкета на агенцията за политологически проучвания "Инфратест димап", цитирани от ДПА.

Според тях ХДС ще вземе 39 на сто от гласовете, а социалдемократите (ГСДП) - по-малкият партньор в правителствената коалиция на Меркел - ще получат 24 процента.

През май ГСДП претърпя голямо поражение в политическия си бастион Северен Рейн-Вестфалия, което породи въпроси за лидерството на Мартин Шулц. Когато той оглави партията по-рано тази година, одобрението на избирателите за нея се повиши, но после рязко спадна.

Експерти твърдят, че провалите на ГСДП на местни избори се дължат на нейната социално ориентирана платформа във времена, когато германската икономика е във възход, а избирателите са повече загрижени за сигурността и интеграцията на мигрантите.

Изследването на "Инфратест димап" показва, че дясната "Алтернатива за Германия" би спечелила през септември 8 на сто от гласовете, което означава, че нейни депутати биха влезли за пръв път в Бундестага.

Ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия има резултат от 9 на сто. На изборите през 2013 г. тази партия, която е традиционен коалиционен партньор на ХДС, се провали, припомни ДПА, цитира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 6 години

Швайнела Бездетеркел.

31

Анонимен

преди 6 години

Човеконенавистната уродка. Ега изгние на живо!

30

Анонимен

преди 6 години

Нр знам кой е руски ***, но че SpaceX е дървен лайноядд е сигурно.

fallback