Снимка: архив, Reuters
fallback

Повече физическа активност и по-балансирано хранене, препоръча ЕС на здравните министри на Съюза. Страните членки приеха указания за борба с детското затлъстяване, които трябва да се прилагат от националните правителства.

Сред тях са поне по 60 минути дневно двигателна активност за децата и три пъти седмично тренировки за мускулите и костите. В момента спортната активност в училище у нас е по-ниска, но ЕС смята, че децата трябва да се движат именно там, тъй като прекарват поне една трета от деня си в училище.

На учебните заведения се разчита и за по-здравословното хранене, като се препоръчва децата и подрастващите да обядват в училищния стол, вместо да се хранят с висококалорични и мазни храни навън.

ЕС смята, че националните власти трябва да разработят указания за родители, учители и доставчици на храни за здравословното хранене на децата. Брюксел е на мнение, че за училищните столове трябва да се обявяват обществени поръчки, за разработката на менюта и доставката на храна, така че здравословните диети „да се промотират по честен и прозрачен начин“. Съветът на здравните министри смята, че с поръчките и развитието на столовото хранене може да се повлияе и на пазара, като производителите на здравословни храни получат по-добър шанс.

В същото време министрите смятат, че е по-добре да се зададат законови параметри за храната в училище, вместо да се разчита на добрата воля на директорите и доставчиците на храна да се грижат за балансираната диета.

Здравните министри смятат, че новородените трябва да се кърмят или хранят със специализирани храни през първите 6 месеца, защото майчиното мляко и специални формули не само подпомага развитието на бебето, но и увеличава шансовете му да порасне здраво.

Инструкциите на ЕС правят пряка връзка между затлъстяването и доходите на родителите, като посочват, че децата в бедни семейства са в по-голям риск от наднормено тегло и свързаните с него високо кръвно, астма и диабет Тип 2. 60 на сто от пълните деца порастват като възрастни с наднормено тегло. Освен че е вредно за здравето, това товари и здравните бюджети заради хроничните болести, свързани с него.

Ето защо министрите съветват държавите членки да организират редовни медицински прегледи за идентифициране на децата в риск от затлъстяване и да осигурят програми за лечението на най-тежките случаи.

Здравните министри поискаха от Европейската комисия да предложи законодателство, което да ограничи рекламата на висококалорични,сладки, солени и мазни храни в социалните мрежи, както и спонсорството на такива производители на събития, посещавани или насочени към деца. Препоръчва се производителите да бъдат насърчени да приемат етични кодекси, с които да се ангажират с отговорно поведение към проблема със затлъстяването и наднорменото тегло при децата.

Препоръките имат пожелателен характер, тъй като здравните политики са правомощие на правителствата на държавите от ЕС, но приемането им от здравните министри поне политически ги ангажира в тази посока. България подкрепи препоръките в Съвета на здравните министри в Люксембург днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

до 16 Напълно си прав, аз съм тренирал цял живот бягане и станах на 35 -36 и започнах да се задъхвам. Сърцето иска, но организма не дава! Затова и професионалните спортисти са най- добри до 33-35, най-много 35 години. Е, има и изключения като до 40, но те са рядкост.

17

Анонимен

преди 6 години

С три часа седмично по 40 минути, освен мускулна треска и отвращение от предмета, друго не може да се постигне. Спортуване трябва, а не физкултура.

16

Анонимен

преди 6 години

Момичетата седим в класната стая и оставяме на момчетата да спортуват по време на физическото.

fallback