Снимка: Reuters, архив
fallback

Румъния и България могат да преминат от периферията на Европа в центъра й. Това заявява в интервю за румънската телевизия "Диджи 24" посланикът на Канада в Букурещ Кевин Хамилтън, пише днес в. "Ромъния либера".

Дипломатът на Канада за Румъния, Молдова и България посочва, че румънската държава и южният й съсед отговарят на всички условия, за да могат да преминат "от периферията на Европа в центъра й".

Румъния и България са ключови съюзници от НАТО и се намират в един стратегически район. Вие сте членове на ЕС с икономики в растеж, с работна сила и принос в ЕС, които стават все по-важни, посочва посланик Кевин Хамилтън. Той допълва, че е голям поддръжник на Румъния и България в Европа.

"Извън проблемите на Европа, ако можем да ги наречем така - Брекзит, Великобритания, която не напуска Европа, но излиза от ЕС, смятам, че Румъния и България могат да прегърнат съдбата си и да преминат от периферията на Европа в нейния център. Аз съм един голям поддръжник на този процес, смятам, че се случва сега, смятам, че зависи от хората и правителствата в тези страни да се възползват от тази възможност и се радвам да бъда в Букурещ, да бъда част от този процес", заявява канадският дипломат, цитиран от БТА.

Що се отнася до Република Молдова Хамилтън смята, че там нещата стоят различно и изтъкна сериозните проблеми, с които се сблъсква правителството, пише "Ромъния либера".

"Що се отнася до Република Молдова, там има големи проблеми; с цялото ми уважение към правителството на Павел Филип, който опитва, но е ограничен от географското положение, ограничен е от демографски проблеми и от това, че много хора, млади хора, напускат страната в посока Европа или Русия", заявява Кевин Хамилтън.

"Би ми харесало да видя, и да го кажа на моите молдовски събеседници - една Молдова, която определя съдбата си въз основа на собствени критерии, а не на геостратегически. Не става дума за Европа или за Русия, става дума за самата Молдова и Канада опитва да помогне на Молдова да направи това чрез различни програми", посочва посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Гост+

преди 6 години

Ръмъния може и да премине, България само ако си отдръпне претенциите към Македония. Докато ние минем в централна Европа, Западна Европа ще въведе още една предавка

29

КРАЛИ МАРКО

преди 6 години

СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ЕДИНСТВЕНАТА СУПЕР СИЛА НА ЗЕМЯТА !!! сащ са скраб ,Сатаната на нашето несъвършено измерение.

28

Нека!

преди 6 години

Рашистите пробват да насъскват всеки срещу всеки в БГ ама не минава номера.Затова и Крнелията никой не я иска.Нека се гърчат демоните на злото. Нека ги е яд че сме по-добри от тях.

fallback