Снимка: Софийска вода

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разполага с около четири седмици, за да постигне приличен успех на предстоящата среща на върха на лидерите от Г-20, или да се завърне с поражение от форума в Хамбург. В тези кризисни времена едно е сигурно - на германския лидер съвсем не й е лесно, коментира националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

На 7 юли държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще направи дебют в групата на големите индустриализирани и развиващи се страни.

Никой не е в състояние да предвиди обаче дали ексцентричният републиканец няма отново да се опита да даде урок на международните лидери в стил "Америка на първо място". А освен със световната политика, Меркел трябва да се справи и с подготовката на предизборната програма на Съюза (ХДС/ХСС), пише "Фокус".

В последните четири дни германският лидер "навъртя" близо 30 хил. километра, за да търси подкрепата на Аржентина и Мексико, също влизащи в Г-20, по ключови въпроси като свободна търговия, правата на жените, опазването на климата, проблемите с миграцията и оказването на помощ на Африка.

Сигналите след 82-часовата "екскурзия" до Буенос Айрес и мексиканската столица са ясни: аржентинският президент Маурисио Макри и държавния глава на Мексико Енрике Пеня Нието трябва да напуснат Хамбург най-малко с обещанието за подкрепа на свободната търговия и борбата срещу глобалното затопляне.

Лидерите на двете латиноамерикански държави дадоха висока оценка на канцлера. В аржентинската столица Меркел се опита да намали очакванията за нея като за нов "лидер на свободния свят".

С подобна "титла" не може да се окичи никой, въпреки политиката на изолационизъм на Доналд Тръмп.

"Никой не може да бъде сам на този свят, нито човек, нито страна може да реши глобалните проблеми", категорична бе Меркел след срещата си с Макри.

Но това ли е тактиката за следващите няколко седмици? По темата за климата, германският канцлер няма никакви илюзии: комюникето на Г-20 може да бъде утвърдено само с единодушие, а до този момент американският президент не даде никакви индикации, че е се отказал от идеята за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Трябва ли в такъв случай усилията за противодействие на глобалното затопляне да бъдат поставяни на челно място? Ангела Меркел не може да си позволи постигането на компромис - във всеки случай не и в условията на предизборна борба, когато доверието е ключово за привличането на електората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase