Кадър: YouTube

Получилият убежище в Русия Едуард Сноудън, който разгласи тайни програми на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, не е предател, но е постъпил зле, казва руският президент Владимир Путин в поредица от интервюта за режисьора Оливър Стоун, предаде Франс прес.

Откъси от документалния филм, който се очаква да бъде излъчен на 12 юни от американската кабелна телевизия Си Би Ес Шоутайм, показват Путин зад волана на автомобил, в Кремъл и в една от неговите резиденции да отговаря на въпросите на американския режисьор, носител на три награди "Оскар".

Оливър Стоун пита руския президент дали като бивш агент на КГБ презира Сноудън за това, че разкри документи за американските програми за наблюдение.

Още по темата

Бившият агент на АНС не е предател и не е дал на която и да било страна никаква информация, която може да навреди на неговия народ, отговаря руският президент.

Той обаче смята, че Сноудън не е трябвало да го прави. "Ако не е харесвал нещо в работата си, е трябвало просто да подаде оставка", коментира руският президент, според когото постъпката на бившия сътрудник на АНС е лоша.

В същия откъс, показан от Си Би Ес, Путин уверява, че е чул да се говори за пет опита за покушение срещу самия него. Моите служби за сигурност "засега не се справят зле", казва той в тази връзка.

Оливър Стоун е политически ангажиран и е изказвал публична подкрепа за основателя на разобличителния сайт Уикилийкс Джулиан Асандж и за покойните Уго Чавес, президент на Венецуела, и Фидел Кастро, лидер на Куба. Той засне филм, посветен на Сноудън, който беше излъчен миналата година.

През ноември 2014 г. американският режисьор обяви, че иска да направи филм за руския президент и да го интервюира.

Поредицата от интервюта е била реализирана в продължение на две години. В един от последните епизоди Оливър Стоун дори пита дали "Тръмп е контролиран от Кремъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase