Майор Мартин Манхоф от американската армия е бил в Москва за повече от година, когато на 5 март 1953 година, след неколкократни мрачни дописки в комунистическия вестник "Правда", е обявено, че Йосиф Сталин е мъртъв.

Майор Манхоф е бил в командирован в СССР, но не след дълго е депортиран за шпионаж, пише "Радио Свободна Европа". Въпреки това той е успял да направи доста снимки, които разкриват живота в съюза през 50-те години.

Кадрите на Манхоф са с уникално качество за снимки, правени през 50-те.

На 5 март 1953 г. Манхоф е в посолството на САЩ и наблюдава погребението на съветския лидер. От събитието има много малко кадри и заснетото от американския военен е един от "независимите" репортажи за погребалната процесия на Сталин. Репортажите на западните канали за събитието използват кадрите на СССР.

Още по темата

На заснетото от него се виждат стотици войници, облечени в дълги палта, подредени в кордон, очаквайки тялото на Сталин да пристигне на Червения площад. Масивни погребални венци са носени от стотици членове на Политбюрото на Партията.

В един от по-близките кадри се вижда ковчегът, покрит с червено платно, както и с военната шапка на Сталин. Може да се разпознае и прозорчето, през което се вижда лицето на съветския лидер.

В повечето съветски кадри се виждат не само стотиците, взели участие в погребалното шествие, а най-отбраните лица от Партията: Никита Хрушчов, Лаврентий Берия, Вячеслав Молотов и други.

Заснетото от Манхоф продължава с кадри на Червения Площад, където стотици са се събрали пред Мавзолея на Ленин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase