Снимка: Reuters

Бивш френски военен, който се е радикализирал и който бе арестуван в района на военновъздушна база в Северозападна Франция в петък по подозрения, че планирал атентат, бе обвинен официално по два пункта, предаде Франс прес.

Срещу Ален Фьойра бяха повдигнати обвинения за терористична дейност и за опит за навлизане във военна зона. Той бе пратен в предварителния арест.

Фьойра, който е на 34 години, е признал, че е искал да извърши атентат от името на организацията Ислямска държава, след като не успял да замине за Сирия, за да се присъедини към нея.

Той бе арестуван в петък в 3:30 часа във военна униформа, носещ отличителни знаци на ИД, точно когато се качваше на кола, паркирана край военновъздушна база в Еврьо в Нормандия.

В колата бяха открити коран, знаменца с цветовете на организацията ИД, флашка с декларация за вричане във вярност към тази групировка. При претърсване на зоната около базата в храст беше открита и пушка тип помпа и муниции, както и два пистолета. Експлозиви не бяха открити.

Засега няма доказателства че Фьойра е успял да влезе в базата. Разследващите се опитват все още да установят дали той е бил на път да извърши атентат или е проучвал мястото. Следователите засега предполагат, че е действал сам.

Фьойра е напуснал армията през 2013 г. след 10 години военна служба. Приел исляма и през 2014 г. бил поставен под наблюдение заради силна радикализация.

Източници, запознати с досието, дефинират Фьойра като силно нестабилна в психологически план личност.

В базата в Еврьо се намира самолетът Еърбъс А330, използван от президента на Франция. Там е и военновъздушната ескадрила на Главната дирекция за външна сигурност на Франция, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase