Снимка: Архив, Reuters
fallback

Северна Корея обвини днес американското ЦРУ и южнокорейското разузнаване, че готвят заговор за атака срещу "върховното ръководство" на КНДР с биохимическо оръжие и заяви, че тези "блянове" няма да се осъществят, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Oще по темата

В декларацията на севернокорейското министерство на държавната сигурност се казва, че този "последен опит" на американските "империалисти" и на Юга "преминават всякакви граници".

"Централното разузнавателно управление на САЩ и разузнавателната служба на Южна Корея - развъдниците на злото по света - плетат зловреден заговор да навредят на висшето ръководство на КНДР и тези действия са в много напреднала фаза на осъществяване", твърди контраразузнаването в Пхенян, цитирано от осведомителната агенция на Севера КЦТА.

Според декларацията двете вражески разузнавателни централи са подкупили и са "корумпирали идеологически" севернокореец с фамилия Ким и са го превърнали в "терорист, изпълнен с отвращение и отмъстителност към висшето ръководство на КНДР". Този Ким трябвало, след като се върне в родината си, да нападне това "висше ръководство" с биохимически субстанции като радиоактивни материали и наноотрови, които предизвикват смърт след шест или дванайсет месеца. На вербувания "терорист били платени на два пъти общо над 20 000 долара и му бил даден сателитен телефон.

Покушението, според севернокорейското министерство на държавната сигурност, трябвало да се осъществи при прояви в Кумсуанския дворец, където са мумиите на Ким Ир-сен и Ким Чен-ир, на военен парад или на друга публична проява.

Министерството се закани, че ще разгърне антитерористична кампания, за да "изтрие от лицето на земята кроящите заговори разузнавателни организации на САЩ и Южна Корея".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 години

Не е вярно. Питайте Кастро и други в Латинска Америка. Безброй пъти не са опитвали.

30

Анонимен

преди 6 години

Осъзнаваш че дрънкаш глупости нали, че тия опити за покушения са пропаганда целяща да засили образа на великия Ким и Фидел- че отвлича вниманието от бедността и мизерията в която са ситуирали народите си- те управляват държавите си като секти- поданиците се молят пред портрета сутрин и вечер, а най големия лукс в дома им е голям термос, че ако не се подстригват по единствено правилния начин, могат да увиснат на бесилото.

29

Ангел

преди 6 години

ЦРУ е крайно време да го очистят.Това е най-правилния ход които ще спаси милиони Северно Корейски заблудени животеца.Ако СК са заловили вербувания Шпионин вярвам че имат планове от А до Я и се надявам все някой от тях да е успешен!Ако мисията ги затруднява да се консултират с Путин и Мосад.Те са Експерти в подобен вид операции!

fallback