Снимка: кадър CNN

През 2014 г. преводач от ФБР с чисто досие заминава за Сирия, за да разследва ключова фигура от "Ислямска държава". Вместо това обаче тя се омъжва за него.

Освен това Даниела Грийн излъгала ФБР за това къде ще ходи и предупредила съпруга си, че срещу него се води разследване, сочат документи на съда, цитирани от CNN.

Сагата на Грийн разкрива огромна пролука в системата на ФБР - агенция, която е отдадена на "изкореняването" на привържениците на ИД в САЩ. 

Повдига и редица въпроси дали Грийн не е получила по-специално отношение от Министерството на правосъдието на САЩ. Срещу нея е повдигнато обвинение за дребно пресъпление, а прокурорите са пожелали присъдата й да бъде намалена, защото Грийн е съдействала на властите.

Кой обаче е мъжът, за когото Грийн се е омъжила?

Той е: Денис Къспърт, германски рапър, който бързо се превръща в човек, набиращ кадри за "Ислямска държава". Онлайн е имал стабилно влияние и е бил в обсега на службите за борба с тероризма на два континента.

В Германия, Къспърт се е подвизавал с името Десо Дог. В Сирия той е познат като Абу Талха ал Алмани. Възпял е Осама бин Ладен в песен, заплашил е доскорошния президент на САЩ Барак Обама с жест, символизиращ прерязване на гърлото. Появявал се е в редица видеа на ИД, включително и такова, в което държи отрязана глава.

Преди да замине за Сирия е прекарал известно време в Египет и Либия. А набожен станал малко по-рано, когато едва не загинал в автомобилна катастрофа.

През 2010 г. напуснал музикалната сцена, на която не е бил особено успешен. Грубите си рап рими заменя за религиозни ислямски напеви.

Броени седмици, след като Грийн се омъжва за него, 38-годишната преводачка е осъзнала грешката си. Излетяла е обратно за САЩ, където е била арестувана веднага след като слиза от самолета и се съгласява да сътрудничи с властите. Пледира виновна за даване на грешни показания, засягащи международен тероризъм и е осъдена на 2 години във федерален затвор. Освободена е миналото лято.

От американското министерство на правосъдието казват, че размерът на присъдата е нормален и е подобен на други такива случаи. Пример обаче не са посочили, пише CNN.

Коя е Даниела Грийн?

Родена е в бивша Чехословакия и израства в Германия. Млада се жени за американски войник и се мести в САЩ. Отива в колеж в Оклахома, завършва и история. Заради перфектния си немски език Даниела започва работа във ФБР през 2011 г.

Заради естеството на работата си получава достъп до информация "топ секретно".

Именно така започва работата си по случая на Денис Къспърт. Въпреки че в документите той е посочен просто като "субект", източници от разследването твърдят, че именно той е човекът, разследван от Грийн.

По информация на Пентагона той е бил убит през октомври 2015 г. при въздушни удари край Ракка. На 3 август 2016 г. те опровергават предишното си изявление. На 4 август Даниела Грийн е освободена от затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase