Ахмед Абул Геит. Снимка: Reuters
fallback

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Геит заяви, че Иран и Израел са основните печеливши от смутовете в арабския свят, предаде Франс прес.

"Аз съм на 74 години и никога не съм виждал по-лоша ситуация от тази, на която сме свидетели в момента", заяви Геит на откриването на Арабския медиен форум в Дубай, в който участват стотици медийни представители.

"Иран се наслаждава на това, което изтърпява арабският свят. Някои хора в Иран наблюдават и чакат да се унищожим едни други", добави той, цитиран от БТА.

Според Геит Израел също печели от положението в Близкия изток, след като доскоро бе под натиск да намери решение на конфликта си с палестинците.

"Ако бях премиер (на Израел), щях да смятам, че сега са едни от най-добрите дни за Израел", отбеляза шефът на Арабската лига.

Иран е обвиняван от редица арабски страни, най-вече монархиите от Залива, че се меси във вътрешните им дела, по-специално в Бахрейн и Йемен.

Техеран поддържа режима на Башар Асад в Сирия, а Рияд и други арабски страни подкрепят опозицията. Иран упражнява значително влияние и в Ирак, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Anonymous

преди 6 години

Турция, Саудитска арабия, Катар, ОАЕ и ислямска държава изповядват суннитски ислям, значи суннизмът е основен източник на тероризма.

10

Гост

преди 6 години

Ираел, рабира се, е печеливш. Иран не, в момента които Сириа падне, Иран е следвашт

9

Браво

преди 6 години

Добре му го каза на това л.еке тучина където във всяка тема се прави на мн умен

fallback