Емануел Макрон. Снимка: БТА
fallback
Центристът Еманюел Макрон получава 24,01% на първия тур на френските президентски избори, състоял се вчера. Крайнодясната лидерка Марин льо Пен получава 21,30%. Това показват окончателните данни от преброяването на бюлетините, предадоха световните агенции.
 
Кандидатът на десницата Франсоа Фийон получава 20,01 на сто, а кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон взема 19,58%, допълват агенциите. 
 
Кандидатът на социалистите Беноа Амон е на пето място с 6,36 процента, а националистът Никола Дюпон-Енян има едва 4,70 на сто.
 
Останалите петима кандидати получават между 1,21 процента и 0,18 процента.
 
След оповестяването на окончателните резултати допитване на агенцията ИФОП Фидюсиал показва, че на втория тур Макрон ще получи 60%, а Льо Пен - 40 процента, предаде Ройтерс.
 
Същевременно кандидатът на десницата Фийон обяви, че няма да оглави партията "Републиканците" за предстоящите парламентарни избори, които ще бъдат през юни, предаде Ройтерс.
 
"Тази битка е сега във вашите ръце. Аз вече нямам мандат, за да се боря заедно с тях", каза Фийон на среща с ръководни кадри на партията.
 
Фийон вече даде подкрепата си за Макрон, за да попречи на Льо Пен да победи на президентските избори.
 
"Вярвам, че нашата политическа линия - тази комбинация от свобода и власт, от традиция и модерност, от патриотизъм и Европа е онова, което много французи желаят", каза Фийон. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Факт

преди 7 години

Проста аритметика-т.нар. "системни","нормални" партии печелят 24+20+6.4=50.4%."Несистемните"(евроскептичн,националистически, леви и пр.)-21.3+19.6+4.7=45.6%.Убедителна преднина,нали?Въпреки изобилието от пари и чужда подкрепа...Явно Франция има голям проблем и традиционнит е политици НЕ МОГАТ да го решат!Нетрадиционните пък НЕ ЗНАЯТ КАК....Иначе голямо подскачане за тая "супер" победа.

19

Анонимен

преди 7 години

Да, действително, проблемът на Макрон е, че жена му е стара. Много по-добре да се избере ненормална, корумпирана лелка с два развода зад гърба с харизмата на Болен Сидеров и на заплатка на Путин :) Съвсем ударихте ***-дъното ей!

18

Анонимен

преди 7 години

Джуджето пак се прецака. Що пари наля на Льо Пен напразно.

fallback