Снимка: Reuters
fallback

Американските власти повдигнаха обвинения на руснака Пьотър Юриевич Левашов по обвинения в киберпрестъпления, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на правосъдието.

36-годишният Левашов бе задържан по-рано този месец в Испания по искане на Съединените щати. Той е обвинен, че е оперирал ботнет - глобална мрежа от десетки хиляди заразени компютри.

Миналата седмица американското министерство на правосъдието обяви, че е започнало операция по неутрализиране на мрежата Келихос (Kelihos).

Испанските власти са задържали Левашов по международна заповед за арест, докато той е бил на почивка със семейството си в Барселона. Съединените щати искат руснакът да им бъде предаден.

По-рано руската телевизия "Раша тудей" заяви, че Левашов е заподозрян в участие в хакерски атаки, свързани с предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

Друг руснак, Роман Селезньов, бе осъден на 27 години затвор в с Съединените щати за хакерство. Това е най-дългата присъда за киберпрестъпления в историята на Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Осъденият е син на Валерий Селезньов, депутат в долната камара на руския парламент, Държавната дума, от Либерално-демократическа партия на Русия.

Присъдата бе издадена от федерален съдия в Сиатъл по обвинения в хакерски атаки срещу американски компании с цел кражба на данни за кредитни карти.

Роман Селезньов определи присъдата като политически мотивирана.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 7 години

Продължаваме с престъпните отвличания. Другари кварари, няма смисъл да се стараете толкова, за всички е ясно, че сте най-долните терористи на тая планета.

47

до 49 от славянин

преди 7 години

Объркал си се ''демократче'' - цяла бивша съветска централна Азия и целия бивш съветски Кавказ ходи да работи в Русия, даже и 4-5 милиона от ''великите'' украинци работят в там! Русия е на второ място в света след сащ по имигранти! Трябва преди да пишеш нещо да си по-подготвен и да не се излагаш като *** и невеж ''демократ''!

46

славянин

преди 7 години

Който има поне малко акъл в главата си разбира че това е признак на антируско безсилие от страна на чобаните - пробваха със санкции, не става, пробваха с дрънкане на оръжие около руските граници, не става, сега пробват с арести на руски хакери! Аз ги съветвам да пробват с гигантски ''демократичен'' г.йпарад около руските граници, на това руснаците може да не издържат и да вдигнат белия байряк! А птиченцата Сноудън и Асандж да продължават да пеят пред целия свят за подвизите на чобанската демокра

fallback