Снимка: архив Reuters
fallback

Върховният съд на Русия постанови, че "Свидетели на Йехова" е екстремистка организация, след като министерството на правосъдието поиска да му се разреши да закрие местната централа на организацията, която се намира близо до Санкт Петербург, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски осведомителни агенции.

Руските власти са включили редица публикации на религиозната група в списък на забранената екстремистка литература, а прокуратурата отдавна я представя като организация, която разрушава семейства, насажда омраза и заплашва човешки животи. "Свидетели на Йехова" заявяват, че тези квалификации са неверни.

С днешното си решение Върховният съд на Руската федерация нареди незабавно да се прекрати дейността на всичките 395 представителства на "Свидетели на Йехова" в страната, а имуществото на организацията се иззема, предаде ТАСС.

Религиозната организация заяви, че ще обжалва решението в апелативната камара към Върховния съд. Ако и тя не го отмени, ще сезираме Европейския съд за правата на човека, каза представител на "Свидетели на Йехова", съобщи БТА.

Засега решението на съда не е влязло в сила. Ако бъде обжалвано, то ще влезе в сила след оповестяването на апелативното постановление.
Ако не бъде обжалвано, решението ще влезе в сила след 30 дни, отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

DIMITAR

преди 6 години

До Фори Правилно е разбира се. Трябва да се покръстиш на осъзната възраст, както е покръстен Исус. Всички сме кръстени на неосъзната възраст по езически навици и принципи. Затова трябва да се покръстиш наново с избраната от теб църква. Друг е въпроса дали си избрал правилното място. Относно Свидетелите на Йехова, бъдете спокойни. Бъдещето е в ръцете на тази честна и почтена организация, която е обвинена без доказателства за екстремизъм и посредством нагласени доводи.

72

Анонимен

преди 7 години

Как може да има такива жестоки хора! Освен че руснаците по време на съдебния процес, който следях отблизо, жестоко се излагаха, защото НЕ можаха да посочат нито един случай на екстремизъм, се чудя какво ли толкова са направили тези Свидетели на Йехова...терористи ли са, самоубийци ли са...

71

Шоп

преди 7 години

До РусофилСамо 20 години дърводобив в Сибир ще ги излекува тия зомбита, засега в Русия, скоро и у нас!-------------Ще станат патриоти ли, какво?

fallback