СНимка: БТА
fallback

Всеки момент в Северна Корея може да избухне конфликт, предупреди днес китайският външен министър Ван И след новите заплахи на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу режима в Пхенян, предаде Франс прес.

Диалогът е единственият начин да се предотврати необратима ескалация на напрежението, подчерта И на обща пресконференция с френския външен министър Жан-Марк Еро, който е на посещение в Китай.

Ако някой провокира конфликт на Корейския полуостров, трябва да е готов да поеме историческата отговорност и да плати цената, предупреди също Ван И. Той призова заинтересованите страни да се въздържат от действия, които може да бъдат възприети като заплахи.

Китай, смятан за единствения съюзник на Северна Корея, е против ядрената програма, разработвана от режима на Ким Чен-ун, но редовно призовава и САЩ да проявяват въздържаност по този въпрос.

Според редица наблюдатели Северна Корея може да извърши по случай навършващата се утре 105-а годишнина от рождението на основателя й Ким Ир-сен нов ядрен опит или изстрелване на балистична ракета.

Съединените щати обмислят военни варианти в отговор на продължаващото разработване на севернокорейската програма за въоръжаване, предупреди вчера съветник по външната политика в Белия дом. А американски медии съобщиха, че САЩ може да нанесат превантивен удар, ако се убедят, че КНДР се готви да извърши нов ядрен опит.

Преди това президентът Доналд Тръмп написа в Туитър: "Силно вярвам, че Китай ще се погрижи за Северна Корея. Ако те не могат, САЩ заедно със съюзниците им ще се заемат с това!" (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 7 години

До МнениеЕх тая неграмотност!

117

Божил

преди 7 години

Нали комунизма-глупизма беше победил природата: що тогава Ким I Ир-сен не живя до 120 години а Ким II Чен-ир не можа да изкара 71 години,макар в живота си да не е похващал работа?

116

Жибор

преди 7 години

Бой по из-крей-зил-ото пънкарско канче!

fallback