Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Масови арести на представители на опозицията два дни преди референдума в Диарбекир в Турция. Новината обаче не е водеща за големите турски медии, повечето от които са под контрола на правителството.

По данни на опозиционната прокюрдска партия задържаните са 185 души. Сред тях са членове на секционни избирателни комисии, журналисти, адвокати и активисти на партията.

Oще по темата

Според другата опозиционна голяма сила, която в момента агитира за "не" на референдума, се налагат практики за контролиране на вота в неделя. Чрез общинските служби се дават инструкции на хората да снимат бюлетините си, след като гласуват, за да могат след това да покажат как точно са гласували.

Друга информация на опозиционните сили гласи, че някои компании, които са свързани с правителството, дори раздават номера, които хората да поставят върху бюлетините и да ги снимат, за да може да докажат, че точно тази снимка е техният вот.

Появи се и информация, че участието на всички министри, депутати и президентски съветници в телевизионни предавания са отменени и до референдума те няма да се появяват никъде, с изключение на президента, съобщава Нова тв.

За първи път Висшият изборен съвет на Турция даде указания за членове на секционни избирателни комисии да бъдат само хора с "добра репутация". Критерий, който се прилага често по отношение на представители на опозицията.

В социалните медии хора разказват за това, че са били задължавани да присъстват на проправителствени митинги, на които са били извозвани с безплатни автобуси.

Междувременно двама военнослужещи загинаха при експлозия във Ван преди няколко часа. Бомбата е избухнала, докато те се придвижвали с камион по пътя. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Гepманистaн Убepалec

преди 7 години

Ако този "мил човек" спечели референдума (а по всичко личи че ще го "спечели") ще е началото "свободата".След това ще има масови "награди", "почиващи" хора, "веселби", гражданска "защита"."Милия човек" ще бъде "пратен на СПА", може би със съдействието на путин - той има да си връща "на белот", а по-късно и "изкъпан".Накрая Република Турция ще бъде приета в европейския съюз, а Анадолистан, Сирия и Обединен Кюдистан - в Съветския Съюз.

55

Гepманистaн Убepалec

преди 7 години

Понеже ми изтрихте поста сега ще го сложа пак, ама криптиран и с декриптиращ ключ:мил човек = иcлямски бoклукспечели = фалшифицира и контролирасвободата = на края мунагради = аpестипочиващи = изчезналивеселби = бунтовезащита = вoйнапратен на СПА = свален от властна белот = за един самолетизкъпан = пратен при кадафито

54

Анонимен

преди 7 години

Браво на изджасаният Ердо, ще "победи" с 99.99%. Велика "победа" го очаква, митинги, митинги до забрава. И ликвидиране на всичко свързано с демокрацията. А любителите на малки козленца вият от кеф, велики сме, най-велики, ще превземане Европа. Наистина е обидно в днешно време да си турчин и да славиш диабетика Ердоган. Този *** е много болен, той си е за лечение. Набутва Турция в една спирала от която излизането е гражданска война. И филм си поръчал да му направят??! Хитлер започна така и.

fallback