Снимка: архив, Reuters
fallback

Екип от експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ беше изпратен в Турция, за да разследва предполагаемото нападение със зарин в сирийската провинция Идлиб, при което загинаха 87 души, съобщи Ройтерс.

Експертите от базираната в Хага организация ще съберат биометрични проби и ще разпитат оцелели от нападението на 4 април.

Oще по темата

По-рано Сирия заяви, че е готова да предостави на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин, който според западните страни се е използвал в химическата атака в град Хан Шейхун от 4 април. Това заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Сирия в световната организация Башар Джафари, цитиран от ТАСС.

Той съобщи, че Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджю с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило".

"Сирия подчертава готовността си да осигури достъп на мисията до авиобазата Шайрат, за да установи дали там се е съхранявал зарин", каза дипломатът.

По думите му за достъп до Хан Шейхун експертите от ОЗХО ще имат нужда от гаранции за сигурността си от "Джебхат ан Нусра" и други терористични групировки, които действат в този район, както и от "страните, които им оказват подкрепа".

Джафари увери, че правителството на Сирия е най-заинтересовано да се хвърли светлина върху случилото се в град Хан Шейхун, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

анонимен

преди 7 години

зарина на трьмп и преврата на ердоган много сходни неща като че ли от едналаборатория излизат

18

Анонимен

преди 7 години

ДЖЕБХАТ АН НУСРА СА НАЙ-ЛМЕСНИ - НАЛИ СА НА ИЗДРЪЖКА НА САЩ

17

От Сирия

преди 7 години

До АнонименА, нещо си се объркал - той вчера ПРЕЗИДЕНТЪТ тръмп заяви, че Асад бил животно.

fallback