Снимка: архив Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че страната му е отворена към диалог със Съединените американски щати, въпреки обтегнатите отношения между страните, съобщава AFP. Думите на Лавров дойдоха след преговорите с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

"Въпреки количеството на съществуващите проблеми има значителни перспективи за съвместна работа", заяви Лавров, цитиран от "Фокус".

"Руската федерация е отворена към това, отворена към диалог със САЩ във всички различни области, не само към диалог, но и към съвместни действия, насочени към резултати в области, където това кореспондира на интересите на двете страни", добави той.

Още по темата

Лавров заяви още, че Русия е склонна да възобнови споразумението си със САЩ за избягване на сблъсъци в небето над Сирия, ако Вашингтон се включи в битката срещу ИД.

"Днес президентът потвърди нашата готовност да се върнем към изпълнението на разбирането, че първоначалните цели на въздушните сили на Американската коалиция са препотвърдени, а именно борбата срещу "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра", заяви Лавров.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че има "ниско ниво на доверие" между Руската федерация и Съединените американски щати.

"Има ниско ниво на доверие между нашите две страни", коментира Тилърсън и добави: "Двете най-важни ядрени сили в света не могат да имат такъв вид отношения".

След преговорите Лавров сподели детайли от срещата: "Преговорите се получиха подробни, откровени, обхванаха целия спектър от въпроси, които са ключови за нашите двустранни отношения, за взаимодействие по международни въпроси“.

Руският министър също добави, че в Москва са видели готовността на САЩ да подкрепя международното разследване на събитията в Идлиб, където се предполага, че силите на сирийския президент Башар ал- Асад са употребили химическо оръжие.

Тилърсън пък изрази надежда за това, че неговата среща с Лавров ще помогне на Москва и Вашингтон да подобрят открития диалог и ще му позволи да „обясни и изрази тези точки“, по които позициите на Русия и САЩ се разминават.

"Тази среща се случва в наистина много важен момент за нас, когато се опитваме да изясним позицията на другия и да поговорим за тези области, в които нашите цели и нашите задачи са общи и интересите ни съвпадат, въпреки различията в тактическите подходи“, коментира Тилърсън.

След проведените преговори помежду им Рекс Тилърсън и Сергей Лавров бяха приети от руския президент Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase