Снимка: БТА, архив

Броят на кандидатите за убежище в Германия рязко е намалял, стана ясно от разпространени днес от германското вътрешно министерство данни. Това е признак, че сделката между Европейския съюз и Турция за мигрантите дава резултат, предаде Ройтерс. 

Огромният приток на мигранти в Германия през последните две години се отрази зле на популярността на канцлера Ангела Меркел преди изборите през септември и засили позициите на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", отбелязва агенцията. 
 
Вътрешното министерство съобщи, че между януари и март в Германия са пристигнали около 47 300 души, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан. За същия този период молби за предоставяне на убежище са подали 60 000 души, което е с две трети по-малко от същия период на предходната година. 
 
Германската служба за миграцията и бежанците се е произнесла от януари до март по 222 395 молби. На около половината от кандидатите е било позволено да останат временно в Германия, но само на една пета е бил даден пълен бежански статут. 
 
Мигрантите, които пристигат в Германия, първо се регистрират в приемни центрове, където трябва да изчакат няколко месеца, преди да имат право да подадат молба за убежище и това задръства системата. В края на март все още е имало 278 000 необработени молби, съобщи вътрешното министерство. 
 
През декември кандидат за убежище от Тунис, получил отказ, уби 12 души, като се вряза с камион в коледен базар в Берлин. Това подкрепи обвиненията на опоненти на Меркел, че заради масовата миграция Германия е станала по-уязвима на ислямистки нападения. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase