Снимка: архив, Булфото

Гърция, Словения и Хърватия отказаха да прилагат тоталните проверки на влизащите и излизащите от Шенген заради огромните опашки, които блокираха границите им през уикенда.

От 7 април в ЕС влязоха нови антитерористични правила, които вменяват на граничните власти да проверяват документите за самоличност не само на неевропейските гражданите, но и на притежателите на паспорти от ЕС.

Документите се сверяват в базите данни на Шенгенската информационна система, на Интерпол и на националните власти. Целта е да се проследи движението на джихадисти, връщащи се от Сирия и Ирак, както и на лица, които са в списъците на радикализирали се ислямисти.

Още по темата

Над 5000 европейски граждани са участвали или се бият на страната на "Ислямска държава". Контролът се осъществява, както на влизане, така и на излизане от Шенген.

Сканирането и получаването на отговор от съответните регистри отнемат по 2 минути на човек, което образува огромни опашки по сухопътните граници в Словения и Хърватия, а и на летището в Атина.

Недоволството на гражданите принуди словенските и хърватски власти да отменят повсеместния контрол още в петък следобед, заради недоволството на туристите, заседнали по граничните пунктове между Словения, която е член на Шенген, и Хърватия, която не е.

Пътници се оплакаха, че чакали по час и половина на словенската граница, за да излязат от Шенген и след това още толкова на намиращата се на няколко метра от нея словенска, за да влязат в Шенген.

Словенският премиер Миро Церар заяви в неделя, че "прилагането на европейската директива на границата с Хърватия създаде напълно невъзможни условия".

Двете държави се опасяват, че дългите опашки ще отблъснат чуждите туристи, които използват маршрута, за да достигнат до хърватските курорти.

"Ние трябва да гарантираме сигурността на Шенгенската зона, но не като предизвикваме такова недоволство сред хората и ощетяваме икономиките си", заяви словенският премиер.

Той получи подкрепа на колегата си в Загреб Андрей Пленкович. Двете страни се съгласили, че ситуацията е "неприемлива".

Впоследствие словенските граничари започнали да пропускат европейските граждани без да ги проверяват, спирайки останалите, както и досега, съобщават местни медии.

Подобна криза се задава и в Гърция, където граничарите нямат достатъчно служители да покрият целия пътникопоток по регионалните летища, обслужващи островите в започващия вече туристически сезон.

През уикенда повсеместният контрол е бил изоставен и на летището в Атина, тъй като властите не са могли да се справят с наплива от пътници.

Румъния пък се похвали, че прилага правилата успешно по границата си с шенгенска Унгария, тъй като отдавна била въвела новия тип проверки.

Еврокомисията съобщи днес, че страните членки имат право да правят само целенасочени проверки, когато се създаде натрупване по сухоземните и по морските им граници. Но това може да стане, само ако докажат пред Брюксел, че това няма да застраши сигурността на останалите, а не като действат самоволно.

За летищата повсеместните проверки са задължителни, но аерогарите имат 6 месеца да пригодят повече гишета, така че да обхванат всички пътници, а не само тези, които идват от нешенгенските държави.

Според Европейската комисия страните членки са имали време да се подготвят за влизането в сила на новите правила, които са предложени през декември 2015 г., след атентатите в Париж, и трябва да ги прилагат.

Комисията съобщи, че утре или в сряда ще свика извънредна среща на експерти от страните членки, за да им обясни как да прилагат новото антитерористично законодателство. От своя страна Хърватия и Словения обявиха, че ще дойдат с поправки.

Досега България не е сигнализирала на Брюксел за проблеми, създавани на нейните граждани от новите правила, въпреки опашките по българо-гръцката граница.

Промените в Шенгенския граничен кодекс бяха приети в началото на март с одобрението на Европейския парламент и на министрите на вътрешните работи от ЕС.

Освен в ЕС, европейските граждани ще бъдат проверявани и при влизане, и излизане от Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, които са членове на Шенген, макар и да не членуват в Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase