Снимка: архив Reuters

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи призив към Русия да подкрепи усилията на САЩ срещу режима на Башар Асад или поне да се откаже от подкрепата за нето.

Ердоган поиска Русия да преразгледа подкрепата си към сирийския режим след предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб и ответните военни действия на САЩ.

"Надяваме се, че това няма да се ограничи само с действие на САЩ. Надяваме се, че и Русия ще се намеси или поне ще спре да защитава президента на Сирия Башар Асад", заяви Ердоган, цитиран от Anadolu Agency и "Фокус".

Турският президент приветства скорошното изказване на Москва, че "безусловната подкрепа към сирийския режим не е възможна".

Още по темата
"Но нека ускорим нещата и да се отървем от това зло", призова президентът.

Ердоган поиска да се ускори и търсенето на политическо решение за сирийската криза.

Както Dnes.bg писа по-рано според вестник "Дейли мейл" Русия е предупредила САЩ, че са на една крачка от война заради Сирия.

Администрацията на президента Доналд Тръмп пък обяви, че е готова отново да извърши въздушни удари.

Руският премиер Дмитрий Медведев разкритикува САЩ, че са атакували законното правителство на Сирия и са нарушили международното право без одобрението на ООН.

Междувременно Доналд Тръмп изпрати писмо до двете камари на Конгреса, в което обясни мотивите си за удара срещу Сирия.

В него американският президент казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase