Снимка: Reuters
fallback

Руското министерство на отбраната съобщи, че прекратява от полунощ - 0 ч на 8 април, работата по меморандума от 2015 г., съгласно който бе установена "горещата линия" за връзка с Пентагона, която има за цел да се избягват непреднамерени сблъсъци и конфликтни ситуации в небето над Сирия, предаде ТАСС.

Съответната нота за прекратяването на линията е била връчена на военния аташе на САЩ в Москва, съобщи на брифинг за журналисти в руската столица говорителят на руското военно министерство генерал Игор Конашенков.

Той опроверга съобщенията на американски медии, че Русия е запазила "горещата линия". По-рано високопоставени американски военни служители, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че Русия се е съгласила да поддържа оперативната "гореща линия" за връзка въпреки американската ракетна атака срещу сирийска ВВС база.

Те добавиха, че американски и руски военни са контактували по горещата линия няколко пъти след ракетната атака. Според тях американската страна е поискала уверение, че контактите ще продължат, и руснаците са потвърдили това.

Генерал Конашенков, цитиран от ТАСС, потвърди обаче казаното по-рано от него, че министерството прекратява сътрудничеството с Пентагона в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти заради ракетния удар на САЩ, който той окачестви като "най-грубо нарушение" на този меморандум. Той уточни, че съответната нота е била изпратена и в Пентагона по военно-дипломатически канали през деня.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Миро

преди 7 години

Ужасно е как повечето от писещите тук са щастливи от изтребването на невинни хора. Какво ще спечели светът от тези войни? САЩ запалиха близкия изток-каква демокрация създадоха в Ирак, Либия? Един цветущ Ливан остана в развалини, а. Дамаск - град с вековни традиции и култура. Всяка страна е суверенна и никой няма право да налага собствените си убеждения на чужд народ - ни Русия, нито САЩ. Радвайте се на бомбардировките, Европа ще има повече араби от европейци след 10 години

56

Анонимен

преди 7 години

Защото не знае какво мисли Искандер Калибрович!

55

РУСИЯ

преди 7 години

И ся ко става сур интересно. Сирийските самолети ще избомбят *** и останалите чаршафосани откачалки с благословията на Русия, а прехвалените ФАЩ, турция и израел няма да смеят да вдигнат хвърчилата си над Сирия, че руските С300 и С400 ще си ги свалят като капачки на стрелбище. Някой питаха защо руската ПВО не се задействала при американския удар. Ми много просто, защото имаха споразумение за това с ФАЩ, но но полунощ руснаците прекратиха това споразумение и сега да ги видим колко са "герои".

fallback